Ličko-senjska županijaPolitika

Darko Milinović: Izbore ću raspisati čim Vlada rasupsti Županijsku skupštinu

Nakon što je HDZ-ova većina u Skupštini Ličko-senjske županije srušila proračun za 2019. godinu, političke stranke, ali i stanovnici Županije željno iščekuju datum održavanja prijevremenih izbora. No, s obzirom na zategnute odnose između župana Darka Milinovića i HDZ-a, čini se kako do njih neće doći tako skoro.

U izjavi za LikaClub, župan Darko Milinović rekao je kako još ne može reći kada će biti prijevremeni izbori jer to za sada ne ovisi o njemu. “Vlada mora najprije raspustiti županijsku skupštinu. Kada ona to učini ja ću raspisati izbore”, rekao je dodajući kako bi on htio da to bude što prije kako bi nova skupština mogla izglasati proračun za ovu godinu.

Što se tiče datuma izbora, rekao je da ako sve bude išlo po redu i glatko, i ako Vlada odmah donese odluku o raspuštanju Skupštine, koja je sada praktično još aktivna i može donositi sve odluke, osim glasovati o proračunu, izbori bi mogli biti najranije 15. ožujka. Podsjetio je kako su se prošle godine u Muću, gdje se dogodila slična situacija s proračunom, izbori održani 15. travnja. Milinović je rekao kako mu je žao što će zbog cijele situacije s neizglasavanja proračuna prijevremeni izbori županiju stajati između 700 000 i 1 000 000 kuna.

Podsjetimo, na primjeru Muća, koji je spomenuo župan Milinović u Muću je nakon održanih prijevremenih izbora sve ostalo isto. Tamo je vladajuća koalicija Liste grupe birača načelnika Filipa Stupala i Hrvatske čiste stranke prava, opet osvojila većinu. Sa sedam vijećnika od njih 13 koliko ih je u općinskom parlamentu, pobijedili su i na ovim izborima. Načelnik Stupalo tada je rekao kako su “izgubili” 4-5 mjeseci uzalud, kao i novac za nepotrebne izbore. Platili smo da bi sve ostalo isto. Do prijevremenih izbora u Muću došlo je kada 13 vijećnika na kraju godine nije prihvatilo prijedlog proračuna za 2018., a kako nije bilo ni odluke o privremenom financiranju, umjesto načelnika, “palo” je Općinskog vijeće.

Hoće li i se i u Ličko-senjskoj županiji dogoditi ista stvar, ili će HDZ odugovlačiti s raspuštanjem Skupštine, a samim time i održavanjem prijevremenih izbora znat ćemo ubrzo. Župan Milinović ranije je rekao kako HDZ-u ne odgovaraju izbori. U razgovoru za RTL 4. siječnja, odgovarajući na pitanje smatra li da će na izborima ostvariti neki rezultat rekao kako “nije rekao da će pobijediti HDZ na idućim izborima, ali HDZ će sigurno ostvariti najlošiji rezultat dosad”, dodajući kako će on biti pobjednik ako dobije samo tri mandata. “HDZ ne može dobiti 19 kao kad sam ga ja vodio. Uzmimo da će proračun pasti i da je zadnji datum 1. kolovoza, tada su izbori mogući sve do studenoga. Ja sam uvjeren da će ipak prevladati razum kada se malo tenzije stišaju i da će proračun biti donesen. Uvjeren sam da ću pobijediti ako budu novi izbori za župana. To znači da se ne vraćam u Sabor”, rekao je župan Milinović kojega je HDZ izbacio iz stranke početkom rujna prošle godine.

Predsjednik HDZ-a Ličko-senjske županije Marijan Kustić rekao je kako je uvjeren da će HDZ na prijevremenim izborima osvojiti većinu mandata i da će u budućem sazivu skupštine imati većinu, a Željko Biondić, predsjednik Kluba vijećnika HDZ-a i njegovih koalicijskih partnera u dosadašnjem sazivu skupštine rekao je za Novi list kako bi  “bilo najkorektnije da župan Milinović podnese ostavku i izađe na izbore i konačno pokaže nekakvu svoju vjerodostojnost” s obzirom na to da je izabran na listi HDZ-a i da je dobio najviše glasova članova i simpatizera HDZ-a. No, čini se da župan Milinović na to niti ne pomišlja pa je lako moguće kako će se u Ličko-senjskoj županiji ići na igru iscrpljivanja.

Dio si dobrog društva na Lika Clubu, a htio bi kupiti i zanimljive proizvode? Posteri, majice, suveniri, magazini, hrana i kozmetika – u novoj ličkoj web trgovini koja ima preko 300 atraktivnih artikala! Otvori ju na linku PLITVICE SHOP i nešto iz bogatog asortimana naruči na svoju kućnu adresu. Dobrodošao!

 

Komentari

Komentara


Foto: LIKACLUB

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close