Sport

Danas odluka o Olimpijskim igrama u Tokiju

Što će biti s Olimpijskim igrama u Tokiju i hoće li se one održati u za to predviđenom terminu od 24. srpnja do 9. kolovoza ove godine ili će zbog pandemije koronavirusa i one doživjeti sudbinu brojnih međunarodnih natjecanja, bit će poznato nakon današnje video konferencije čelnika Međunarodnog olimpijskog odbora Thomasa Bacha s predstavnicima nacionalnih saveza zemalja članica svjetske olimpijske zajednice, piše Novi list.


Ako je vjerovati japanskom premijeru Shinzu Abeu, održavanje Igara u za to predviđenom terminu uopće nije upitno. Štoviše, jučer je poručio da oko održavanja Igara uživa podršku savjetodavnog foruma sedam najznačajnijih industrijskih zemalja svijeta okupljenih u Skupinu G7.

Činimo sve što je u našoj moći da budemo spremni i cilj nam je održati kompletno natjecanje kao dokaz da čovječanstvo može pobijediti koronavirus – rekao je Abe, ali i izbjegao odgovor da li je tijekom videokonferencije netko od svjetskih lidera, koji su se obavezali da će učiniti sve što je potrebno u borbi protiv pandemije koronavirusa te još bolje surađivati da bi zaštitili zdravlje ljudi, njihove poslove i gospodarstvo, bio za odgodu Igara.

Strah za život

Ono što se zna jest da je američki predsjednik Donald Trump još prošloga tjedna rekao da bi Igre trebale biti odgođene, a kao novi termin njihovog održavanja ponudio je 2021. godinu.

Plaćene ankete preko interneta – nećete se obogatiti, ali ćete pošteno zaraditi za uloženo vrijeme…

No, unatoč Abeovom optimizmu i navođenju činjenice da broj zaraženih i umrlih osoba u Aziji iz dana u dan sve više jenjava, kao i podatka da u Japanu ima tek nešto više od 1.500 oboljelih, činjenica je da su odgođena brojna natjecanja diljem svijeta, a među njima i kvalifikacije za Olimpijske igre. Samim time, kao i strahom za vlastiti život, brojni sportaši protive se održavanju Olimpijskih igara ovoga ljeta. I svi su složni u jednome, ne treba riskirati i na istome mjestu okupiti stotine tisuća sportaša, službenih dužnosnika i gledatelja. Gledatelja, budući da je, kako je to objasnila olimpijska ministrica Japana Seiko Hashimoto, Abe pod terminom »kompletno natjecanje« mislio na održavanje Igara uz nazočnost gledatelja.

Osim sporataša diljem svijeta, Abeovo mišljenje ne dijele niti žitelji Japana, među kojima se čak dvije trećine Japanaca s pravom glasa izjasnilo za odgodu Igara zbog pandemije koronavirusa. Ako je vjerovati epidemiolozima, krajem svibnja, najkasnije početkom lipnja, pandemija koronavirusa trebala bi jenjavati.

Vrijeme curi

Ako ćemo biti u krizi do kraja svibnja, mislim da se Igre neće moći održati na vrijeme. Ako vrhunac do toga vremena bude iza nas i situacija se počne popravljati, tada će se početi postavljati pitanja o tome tko će se kvalificirati za nastup, ali siguran sam da ćemo pronaći najmanje loše rješenje – rekao je Denis Masseglia, predsjednik Francuskog olimpijskog odbora.

Donosi Novi list.


 

Komentari

Komentara


Foto: Pixabay

Povezane objave

Oznake
Back to top button
Close