VijestiLifestyle

Danas je najdepresivniji dan u godini, u svijetu poznat kao Blue Monday

Danas je dan kada se svi osjećamo loše, zato napravite sve što je u vašoj moći da si popravite raspoloženje


Danas je najdepresivniji dan u godini, u svijetu poznat kao Blue Monday. Počinju se osjećati posljedice zime koja traje neko vrijeme, ružno vrijeme, povratak u školu, na posao, besparica…

Prvi “najdepresivniji dan u godini” koji je ikad izglasan bio je 24. siječanj 2005. Ove je godine to 18. siječnja, jer je uglavnom riječ o trećem ponedjeljku u mjesecu siječnju.

Psiholog Cliff Arnall sa Sveučilišta u Cardiffu matematički je izračunao zašto je baš ovaj dan najdepresivniji. No nakon toga krenule su optužbe da su rezultati objavljeni u objavi za medije plaćeni marketing, te se Sveučilište poslije potpuno ogradilo od Arnalla.

Formula s pomoću koje je Cliff izračunao da je baš ovaj dan najdepresivniji u godini kao faktore sadrži vremenske (ne)prilike, dugove na računu, termin stizanja sljedeće plaće, činjenicu da nitko nije održao svoje novogodišnje odluke, nisku razinu motivacije…

Sve više je izraz “Blue Monday” uzeo maha, pa su neke tvrtke oko 2014. godine iskoristile to u promotivne svrhe. Prije dvije godine Arnall je za The Independent rekao kako njegove namjere nikada nisu bile učiniti ovaj ponedjeljak negativnim – naprotiv, cilj je bio motivirati ljude.

No nije sve tako sivo. Arnall je izračunao i kada je najsretniji dan u godini. Primjerice, 2005. to je bio 24. lipnja, zatim 23. lipnja 2006. pa 20. lipnja 2007 itd. Pada otprilike između 21. i 24. lipnja.

Dio si dobrog društva na Lika Clubu, a htio bi kupiti i zanimljive proizvode? Posteri, majice, suveniri, magazini, hrana i kozmetika – u novoj ličkoj web trgovini koja ima preko 300 atraktivnih artikala! Otvori ju na linku PLITVICE SHOP i nešto iz bogatog asortimana naruči na svoju kućnu adresu. Dobrodošao!

 

Komentari

Komentara

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close