Tehnologija

Od danas detaljne kontrole i duža čekanja na granicama

Premijer Andrej Plenković u četvrtak je pozvao sve koji putuju da pokažu razumijevanje s obzirom da od petka na snagu stupaju izmjene schengenskog zakonika koje se odnose na provedbu granične kontrole, odnosno na pooštrenje kontrole granica radi sprječavanja eventualnih nezakonitih i terorističkih aktivnosti, piše 24sata.hr


Svima koji putuju premijer poručuje da budu strpljivi i imaju razumijevanja zbog novog sustava kontrola, a posebno s obzirom na skore uskršnje blagdane.

“Ako dođe do malo duljih čekanja, razlog tomu su novi pravni propisi koji su prije svega usmjereni na sigurnost ljudi i bolju kontrolu i sprječavanje prolaska onih koji bi se eventualno unutar EU željeli upustiti u eventualne kaznene radnje, ili što je najgore, moguće počinjenje bilo kakvih akata koji bi se mogli kvalificirati pod terorizam”, istaknuo je predsjednik Vlade.

Vrlo detaljne provjere svih putnih isprava

Iz MUP-a i HAK-a zadnjih dana obavještavaju kako putnike očekuju vrlo detaljne provjere u raznim bazama podataka, jer će od 7. travnja u primjeni biti sustavne granične kontrole svih osoba koje prelaze granične prijelaze na svim granicama EU gdje se provode granične kontrole, uključujući i nad građanima EU.

Granična će policija tako detaljno provjeravati svaku putnu ispravu, i to svih osoba koje prelaze granicu, a zbog ovakve provjere vrijeme trajanja granične kontrole na graničnim prijelazima bit će produženo.

Više na 24sata.hr

 

Foto: pexels

likaclub icon Čitaj najbolje ličke vijesti. Skini aplikaciju Lika app.
Oznake
Back to top button
Close