VijestiLifestyle

Damir Karakaš: ‘Književnost je za mene religija, ali više zahvaljujući čitanju, nego pisanju’

Ugledni hrvatski i međunarodno vrlo priznati hrvatski književnik Damir Karakaš ovu je 2023. godinu počeo objavljivanjem kratkog romana »Potop«, koji već privlači pažnju čitatelja i kritike.


»Potop« je uslijedio nakon sjajnog prošlogodišnjeg romana »Okretište« pa u razgovor Novi List kreće pitanjem kako je zadovoljan odličnim reakcijama na prethodni roman.

– Zadovoljan sam, igra u HNK-u Split i predstava po tom romanu, pa sam se morao vraćati ponovo u sve, u tu traumu, ali meni je najvažnije što sam napisao roman s debelim razlogom, jer sve je oko nas danas puno lažnih romana, a ja želim pisati fikciju koja neće biti laž. U pisanju je jako važno iskustvo, o tome govori Cioran kada kaže kako se čitanjem jako puno sazna, ali ono što ne doživljavamo u sebi to nije tako duboko. Nikad ne bih napisao »Okretište« da sam operirao slijepo crijevo pa dobio neki ožiljak, naime, napadnut sam, teško ranjen, izgubio sam jedan vitalan organ, imao sam, kako kaže doktor Silovski iz bolnice Rebro koji me spasio, u trenutku kad su me doveli dvije litre krvi u stomaku, a kad sam se nekim čudom izvukao, odlučio sam o tome napisati roman, da pokušam slijediti trag Sotone, kao što znamo, zadatak Sotone na Zemlji je da nas uvjeri kako ne postoji. U ovom romanu bila je riječ i o osveti, jer ja nisam s Tibeta, nego iz Like, iz okolice Brinja, iz vojničke obitelji, odrastao sam uz oružje, a kad vam netko napravi pakao od života, teško je prijeći preko toga. Ipak, u ovakvim situacijama moramo nalaziti i optimizam, ono, svako zlo za neko dobro, pa volim reći da se taj strašan događaj nije zbio, ne bih dobio regionalnu nagradu »Meša Selimović«.

Cijeli članak pročitajte OVDJE.


 

Komentari

Komentara


Izvor: novilist.hr | Foto: pexels.com

Povezane objave

Oznake
Back to top button
Close