Zdravlje

Cvijeće koje slobodno možete jesti

Uz raznoliko povrće koje nam donose topliji mjeseci u godini, zaboravljamo se da i cvjetovi raznih biljaka mogu biti odlična nadopuna mnogim jelima.


Cvjetovi vlasca i češnjaka su ukusni u zelenoj salati te krumpir salati ili kombinacijama s tjesteninom i raznim umacima.

Dragoljub, jedna od vrsti potočarke, jestiva je biljka koja se najčešće kombinira u salatama. Pripazite da ih uberete prije nego procvatu jer tada više nisu pogodni za jelo.

U Dalmaciji se listovi i još nerascvjetani cvjetovi maslačka pripremaju na lešo zajedno sa špinatom, blitvom i ostalim povrćem, a možete ga raditi i na salatu.

Neven je jednostavan cvijet koji lako raste iz sjemena u vrtu. Latice možete odvojiti od središta cvijeta i staviti u salatu.

Poput tikvica, i njihovi cvjetovi su dobar izvor vitamina C, kalija i folata. Nježni cvjetovi tikvica mogu se jesti i svježi u raznim salatama te poslužiti kao dekoracija jelima. Odlični su punjeni, pogotovo s ricottom.

Kamilica ima cvjetiće koji su okusom bliski jabukama. Od kamilice se čak može napraviti i liker pa koristiti za izradu domaćeg sladoleda, a izbjegavajte ju kao hranu ako ste inače alergični na ambroziju.

Čičak je još jedna jestiva biljka, a koriste se mladi izdanci, mlade sočne stabljike, listovi i korijen biljke. Stabljike i peteljke se trebaju oguliti prije nego ih iskoristite za salatu ili primjerice u varivima.

Cvijet hibiskusa kao i ostali dijelove biljke koriste se za pripremu džemova, začina, juha i umaka.

Bazga je poznata kao biljka od koje se radi čaj ili sok, a manje je poznato da se cvjetovi mogu pohati. Pohanu bazgu možete poslužiti kao glavno jelo uz meso ili desert s kompotom.


Tekst: tportal.hr

 


 

Komentari

Komentara

Povezane objave

Oznake
Back to top button
Close