ZnanostScenaTurizam

Cueva de las Manos: dokaz prvih ljudskih društava Južne Amerike

Sustav špilja Cueva de las Manos nalazi se u zabačenom dijelu Patagonije, u argentinskoj pokrajini Santa Cruz, 163 km južno od grada Perito Moreno.


Rijeka Pinturas usjekla je tu dubok pitoreskni klanac s visokim liticama. Do sustava špilja vodi samo makadamski put, a jedna od njih izuzetno je nalazište pećinske umjetnosti. Najslavnija je po prapovijesnim slikarijama ruku, starima od 13 000 do 9000 godina, po kojima je i dobila ime Cueva de las Manos, tj. Špilja ruku.

Oko ulaza u špilju oslikani su prikazi ljudskih ruku, što na udaljenosti od nekoliko metara djeluje poput čipke u narančastim, crvenim i žutim nijansama.

Pinturas-en-cueva-de-las-manos

Podaci o starosti crteža dobiveni su radiougljičnim datiranjem, odnosno određivanjem starosti radioaktivnog ugljikova izotopa 14C u cjevastim kostima koje su se koristile za nanošenje boje na zidove. Crteži ruku podsjećaju na negative okružene bojom. Većinom su to prikazi lijeve ruke, zbog čega se pretpostavlja da su slikari u desnoj držali cijev za prskanje boje. Većina ocrtanih ruku odgovara veličini ruke trinaestogodi­šnjeg djeteta, zbog čega se povezuju s ceremonijama inicijacije.

U unutrašnjosti stjenovite litice nalazi se pet skupina špiljske umjetnosti. Kasnije nastale slike često su nanošene na one iz ranijih perioda. Crvene točkice na stropovima vjerojatno su dobivene potapanjem lovačkih bola u boju, a potom su ih bacali prema stropu. Boje su izrađivali od prirodnih mineralnih pigmenata: željeznog oksida crvene i ljubičaste boje, bijelog kaolina, žutog jarosita i crnog oksida mangana koje su mrvili i miješali s nekim nepoznatim nam vezivnim materijalom.

Pročitajte više na nova-akropola.com


Na web stranici časopisa The Plitvice Times pogledajte jedini lički webshop s više od 500 unikatnih artikala malih hrvatskih proizvođača, obrtnika i poduzetnika. Od unikatnog ručnog rada, malih pogona specifičnih proizvoda, do poznatih brendiranih artikala. Iz cijele Hrvatske - sve na jednom mjestu!

Pregledajte po kategorijama i naručite kvalitetno:

MODA – Odjeća, nakit i modni dodaci
POSTERI – Motivi iz cijele Hrvatske
SUVENIRI – Šalice i lončići, unikatni nakit i tradicija
NOVINE I KNJIGE – Časopisi, edukativne knjige i literatura
KOZMETIKA – Parfemi, prirodne kreme, balzami, eterična ulja
HRANA I PIĆE – Domaći sirevi i vina, etične čokolade, kolačići

Naruči i stiže na kućnu adresu za nekoliko dana!

 

Komentari

Komentara


Foto: caminosculturales marianosrur.com.ar

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close