Grad ZagrebZdravlje

CRTICE IZ POVIJESTI: Najstarije zagrebačko vinogorje

Bogati talijanski trgovci iz Laške vesi – današnje Vlaške ulice – imali su svoje vinograde na brežuljku koji se nalazio na kraju ulice, točnije iznad Kvaternikovog trga. Taj se brežuljak i danas naziva Lašćinom.


U službenim spisima spominje se kao promontorium Lashyna i vjerojatno je najstarije vinogorje na tlu današnjega Zagreba. Nastalo je u 16. stoljeću kada su zbog sadnje vinove loze iskrčene šume. Zagrebački su biskupi u 17. stoljeću i ovamo naselili svoje kmetove koji su se bavili vinogradarstvom i stočarstvom. Tako je nastalo selo Lašćina. Na osunčanim padinama Lašćine i Kaptol je imao vinograde sve do 19. stoljeća. Lašćina je pripojena Zagrebu tek 1900. godine, kada dolazi do bržeg naseljavanja. Na Lašćini je izgrađena obospolna pučka škola već 1903.

Dio si dobrog društva na Lika Clubu, a htio bi kupiti i zanimljive proizvode? Posteri, majice, suveniri, magazini, hrana i kozmetika – u novoj ličkoj web trgovini koja ima preko 300 atraktivnih artikala! Otvori ju na linku PLITVICE SHOP i nešto iz bogatog asortimana naruči na svoju kućnu adresu. Dobrodošao!

 

Komentari

Komentara


Izvor: povijest.hr | Foto: hallwines

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close