ScenaTurizam

CRTICE IZ POVIJESTI: Kraljski Dalmatin-prve novine na hrvatskom jeziku

Kraljski Dalmatin predstavljao je službene novine tadašnje francuske uprave u Dalmaciji. Bio je tiskan dvojezično, na talijanskom i hrvatskom jeziku.


Prve novine na hrvatskom jeziku izašle su 12. srpnja 1806. godine. Bile su u dvojezičnom obliku, s hrvatskim naslovom Kraljski Dalmatin (pisano u obliku Kraglski Dalmatin) i talijanskim naslovom Il Regio Dalmata. Prvi broj bio je tiskan na osam listova. Tisak je obavljen u Zadru, u tiskari Antona Luigija Battare. Novine su tiskane dvostupačno, tako da je svaki od jezika bio u jednom stupcu. List je izlazio u nakladi od 600 primjeraka, a godišnja pretplata iznosila je 12 mletačkih libara. Teme koje je list pokrivao bili su članci iz područja demografije, gospodarstva, kulture, naobrazbe, odgoja, politike, poljodjelstva, povijesti, prava, religije, vojnih znanosti i zakonodavstva.

Kraljski Dalmatin predstavljao je službene novine tadašnje francuske uprave u Dalmaciji. Naime, Napoleonovoj je Francuskoj dodijeljeno pravo na Dalmaciju nakon pobjede kod Austerlitza 1805. godine i Mira u Požunu koji je nakon te bitke potpisan. Francuzi su efektivno vladali Dalmacijom od 1806. godine. Prvim civilnim upraviteljem Dalmacije pod francuskom vlasti postao je Vicko Dandolo, dok je vojnu upravu preuzeo general Auguste de Marmont. Kasnije je Marmont postao i maršalom Francuskog Carstva, a dobio je i titulu vojvode od Dubrovnika (fr. Duc de Raguse). Kraljski Dalmatin izlazio je do 1810. godine.

Želiš se uključiti u našu zajednicu i svakodnevno primati poruke s terena te se družiti s Ličankama i Ličanima? Ili si naš/a iz Ličko-senjske, pa odmah postaješ dio dobrog društva? :) Uključi se u Viber zajednicu klikom na linku Lika Club | Najčitanije 🔥

 

Komentari

Komentara


Izvor: povijest.hr | Foto: hrvaticg

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close