ScenaTurizam

Crtice iz povijesti: Autonomija Poljica

Područje istočno od Splita, između Cetine i Žrnovnice, od 13. stoljeća uživa autonomiju i naziva se Poljičkom kneževinom odnosno republikom.


Poljičanu su imali pravo birati svog kneza na godinu dana, ali su većinu svoje povijesti priznavali vrhovnu vlast hrvatskih, hrvatsko-ugarskih, mletačkih i drugih vladara.

Poljica su dobila ime po brojnim malim poljima podno Mosora. Kao prvi župan spominje se Dalizio (Dališ) iz 1070. godine, a krajem 13. stojeća vladaju knezovi Šubići. Godine 1444. Poljičani priznaju mletačku vlast koja je trajala do kraja 18. stoljeća.  Mlečane je zamijenila Habsburška Monarhija koja je 13. travnja 1799. priznala Poljicama veliku autonomiju. Međutim, već 1805. Francuzi ulaze u Poljičku republiku i uskoro ju ukidaju nakon 700 godina postojanja. Posljednji poljički veliki knez bio je Ivan Čović.

Površina Poljičke republike iznosila je oko 250 km2. Danas je to uglavnom područje općine Omiš. U Gradskome muzeju u Omišu čuva se Poljički statut iz 15. stoljeća u kojem su ozakonjena običajna prava te se smatra jednim od navažnijih i najstarijih hrvatskih povijesno-pravnih spomenika. U to vrijeme na području Omiša govorilo se čakavicom.

Dio si dobrog društva na Lika Clubu, a htio bi kupiti i zanimljive proizvode? Posteri, majice, suveniri, magazini, hrana i kozmetika – u novoj ličkoj web trgovini koja ima preko 300 atraktivnih artikala! Otvori ju na linku PLITVICE SHOP i nešto iz bogatog asortimana naruči na svoju kućnu adresu. Dobrodošao!

 

Komentari

Komentara


Izvor: povijest | Foto: almissa

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close