DogađanjaTehnologija

CRTICE IZ POVIJESTI: Vladimir Prelog, hrvatski nobelovac

Hrvatski i švicarski znanstvenik, dobitnik Nobelove nagrade za kemiju, Vladimir Prelog rođen je u Sarajevu 23. svibnja 1906. godine. Gimnaziju je pohađao u Zagrebu i Osijeku gdje ga je profesor Ivan Kuria zainteresirao za kemiju, pa je Prelog uz njegovu pomoć već sa 15 godina objavio svoj prvi znanstveni rad. Diplomu inženjera kemije stekao je na Tehničkoj visokoj školi u Pragu, gdje je 1929. i diplomirao.


Godine 1935. prihvaća mjesto docenta na Tehničkom fakultetu u Zagrebu, gdje preuzima nastavu organske kemije. Surađujuči s tvrtkom Kaštel (preteča Plive) unaprijedio je hrvatsku farmaceutsku industriju i utemeljio Zavod za organsku kemiju. Prelog se u svojem radu orijentirao na organsku sintetsku kemiju, tragajući za novim spojevima koji bi ponajprije bili temelj za proizvodnju lijekova, ali i bojila i drugih proizvoda.

Nakon izbijanja Drugog svjetskog rata i proglašenja NDH odlazi u Zurich na poziv nobelovca Lavoslava Ružičke, kojeg nasljeđuje na mjestu predstojnika Laboratorija za organsku kemiju. Pridonio je objašnjenju strukture steroida, triterpena, kinina, strihnina, solanina i drugih alkaloida. Proučavao je odnos strukture i reaktivnosti organskih spojeva. Sustavnim studijem asimetrične sinteze došao je do empirijskoga pravila koje određuje odnose reaktanata i produkata (Prelogovo pravilo). Odgojio je mnoge naraštaje kemičara, u svoj laboratorij pozivao je na usavršavanje organske kemičare iz Plive, Sveučilišta i Instituta Ruđer Bošković, pa su iz njegove škole proizišli mnogi poznati hrvatski i svjetski kemijski stručnjaci.

Pročitajte više na povijest.hr


 

Komentari

Komentara


Foto: studentski

Povezane objave

Oznake
Back to top button
Close