ScenaTurizam

CRTICE IZ POVIJESTI: Kula Minčeta u Dubrovniku

Minčeta, tvrđava na dubrovačkim zidinama, počela se graditi 1319. godine zbog sve veće opasnosti od nadirućih Osmanlija. Prema prvim zamislima trebala je biti u obliku četverokuta, ali nakon pada Carigrada donesena je odluka da se prepravi u oblu, tj. kulu.


S radovima koje je projektirao Michelozzo di Bartolomeo iz Firence, kasnilo se zbog epidemije kuge, ali je pad Bosne pod osmansku vlast 1463. godine ubrzao je gradnju. Dana 19. srpnja 1464. godine gradnju tvrđave preuzima domaći majstor Juraj Dalmatinac.

Juraj je izgled kule prilagodio i podigao na višu razinu, dajući joj veličanstven i monumentalan oblik. U biti, on je zaokružio još jednu trećinu strane stare četverouglaste kule, dovršio zidanje kule u visinu, nju presvodio i izgradio krunište na konzolama, prilagodivši je novom načinu ratovanja. Izgradnja kule Minčete dovršena je iste godine te je tijekom stoljeća bila simbol neosvojivosti Dubrovačke Republike.

Minčeta je najsjevernija i najmonumentalnija tvrđava na dubrovačkim gradskim zidinama, a ime je dobila po znamenitoj dubrovačkoj vlasteli Menze – Menčetić, koji su početkom 14. stoljeća darovali zemljište za njezinu izgradnju. Od prvobitne četverouglaste Minčete donji dio do danas je sačuvan, i uklopljen je u današnju tvrđavu te sačinjava neku vrstu njena atrija.


Čuo si za metaverzum i virtualnu stvarnost, ali ne znaš o čemu se radi? Sve o tim temama možeš pročitati na ovom linku.

Voliš Plitvice ali ne možeš doći u razgledavanje? Informiraj se o turističkim temama klikom ovdje.

 

Komentari

Komentara


Izvor: povijest.hr | Foto: exploringdalmatia.com

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close