Lifestyle

Čovječanstvo je uspjelo sletjeti na – KOMET!

To je prvi puta u povijesti da je robot sletio na površinu kometa. Komet će možda dati odgovore o nastanku našeg sunčevog sustava, pa tako i života na Zemlji

Prije više od 10 godina, svemirska letjelica Rosetta napustila je Zemlju i započela dug i samotan put prema velikoj kugli leda i stijena. To putovanje od čak 500 milijuna kilometara od Zemlje napokon je završilo danas, javlja Gizmodo.

Oko 17 sati Rosettina sonda Philae, veličine jedne perilice rublja, uspjela se spustiti na površinu kometa imena 67P/Čurjumov-Gerasimenko.

To je prvi puta u povijesti da je robot kojeg su napravili ljudi, sletio na površinu kometa. Inače, ova misija je vrijedna čak 10 milijardi kuna.

Bez naslova

Sonda je sletjela, ali nije ispalila harpune za ‘sidrenje’

Iako se prvo pisalo da je Philae aktivirala sve sustave koji su sondu pričvrstili za komet, čini se da ipak ima nekakvih problema. Naime, iako je sonda uspjela sletjeti, te je u izvrsnom stanju, ipak nije ispalila harpune koji su je trebali ‘usidriti’ za komet. Trenutno se istražuje zašto se harpuni nisu aktivirali.

Mnogi se pitaju zašto se potrošilo toliko novca i godina na istraživanje komada stijena i leda. Pa, ovaj komet bi trebao dati neke fundamentalne odgovore, te rasvijetliti nastanak našeg sunčevog sustava, a samim time i nastanak života na Zemlji.

Hoćemo li dobiti odgovor kako je nastao život na Zemlji?

– Ova je misija značajna zato što se dosad nitko nije spustio na neki komet. Na njemu će sonda Philae tražiti vodu i organske tvari. Tako će znanstvenici možda doznati kako je nastao život na Zemlji – rekao je astronom Korado Korlević za 24sata.

Prije nego su se Sunce i planeti formirali, naš sunčev sustav bio je oblak plina i prašine, a kometi upravo potječu od takvih oblaka. Sonda Philae je opremljena s hrpom instrumenata koji bi trebali pomoći u otkrivanju sadržaja kometa.

Sonda Philae bit će na kometu sve do kolovoza 2015. godine

Philae će istraživati površinu kometa sve do kolovoza 2015. godine, kada će komet biti najbliže Suncu, i kada se očekuje da će se polagano rastopiti i nestati.

Današnji dan je za Rosettu kraj jednog dugog putovanja, ali i početak jednog drugog.

tekst: 24sata.hr


Čuo si za metaverzum i virtualnu stvarnost, ali ne znaš o čemu se radi? Sve o tim temama možeš pročitati na ovom linku.

Voliš Plitvice ali ne možeš doći u razgledavanje? Informiraj se o turističkim temama klikom ovdje.

 

Komentari

Komentara

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close