VijestiZdravlje

Čini se da je maksimalni životni vijek ograničen

Naravno da je stvarna duljina života svakoga od nas uvelike određena genetskim potencijalom koji kao pojedinci nosimo, a životne navike, posebice prehrambene, životni stil, tjelesna aktivnost, razina stresa, kao i kvaliteta životnog okoliša utječu na to hoće li se taj potencijal i u kojoj mjeri ostvariti.


Tehnološki napredak, posebno u biomedicini, doveo je do napretka u liječenju bolesti, time produljio životni vijek, ali on nužno ne jamči višu razinu zdravlja populacije. Naprotiv, imamo niz zemalja, među kojima i SAD, čija je populacija značajno manje zdrava nego što bi to sugerirali njihovi materijalni resursi i stupanj tehnološkog razvoja – objasnio je dr. sc. Miran Čoklo, dr. med., znanstveni suradnik na Institutu za antropologiju u Zagrebu.

– Produljenje maksimalnog životnog vijeka, odnosno “otključavanje“ eventualnog dodatnog genetskog potencijala, načelno bi uključivalo određene manipulacije na molekularnoj razini, što do danas, smatram, još nije realno i zaživjelo, a to na neki način dokazuje i ova studija. Ipak, valja napomenuti da će se maksimalni genetski potencijal danas rođene djece eventualno pokazati tek za stotinjak ili više godina – smatra dr. Čoklo


Čuo si za metaverzum i virtualnu stvarnost, ali ne znaš o čemu se radi? Sve o tim temama možeš pročitati na ovom linku.

Voliš Plitvice ali ne možeš doći u razgledavanje? Informiraj se o turističkim temama klikom ovdje.

 

Komentari

Komentara


Izvor: Večernji.hr | Foto: Pixabay

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close