VijestiZdravlje

Cijeli život krivo sjedimo na wc školjci

Ne kaže se bezveze da se priroda pobrinula za sve. Ali čovjek je sebi želio olakšati život pa je promijenio prirodu i putem se puno toga zakompliciralo. Jedna od tih stvari je i obavljanje nužde. U životinjskom svijetu i dalje se ona obavlja čučeći. I ljudi bi je tako obavljali da nisu izumili zahodsku školjku.


No na njoj zapravo sjedimo u položaju koji nije idealan za naša crijeva.

Vjerojatno sjedite pod kutem od 90 stupnjeva ili nagnuti naprijed. No to je zapravo najnezdraviji položaj za crijeva jer se pod kutem od 90 stupnjeva sužava i doslovno blokira izlaz debelog crijeva, donosi Hefty.

U najgorem slučaju to može rezultirati zatvorom, sindromom iritabilnog crijeva, hemeroidima i rakom crijeva.

No pod kutem od 35 stupnjeva, u čučećem položaju, situacija je potpuno drugačija. Crijeva su opuštena i nema zapreka prema njihovom izlazu.

– Naše debelo crijevo nije potpuno otvoreno dok sjedimo i stojimo, ali zato jest u čučećem položaju. Dok sjedimo na našim školjkama, ono se ne otvara u potpunosti i zato često imamo brojne probleme s njima – objasnila je za Mirror znanstvenica Giulia Enders koja je objavila i knjigu “Crijeva sa šarmom”.

Želite li zdravije sjediti na zahodskoj školjci, stavite pod noge malu stolicu ili dječju stepenicu. To će promijeniti vaš položaj i crijeva će biti opuštena.Čuo si za metaverzum i virtualnu stvarnost, ali ne znaš o čemu se radi? Sve o tim temama možeš pročitati na ovom linku.

Voliš Plitvice ali ne možeš doći u razgledavanje? Informiraj se o turističkim temama klikom ovdje.

 

Komentari

Komentara


Izvor: 24sata.hr | Foto: pixabay

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close