Izdvojeno

Bujas iz Glasa poduzetnika: Najviše inzistiramo na prestanku presije i nepovjerenja prema nama poduzetnicima i obrtnicima

ČELNIK PODUZETNIKA

Hrvoje Bujas, predsjednik Udruge Glas poduzetnika koji je u zadnje vrijeme napravio veliku buku u ime onih koji su u vrijeme ove korona krize najviše oštećeni – poduzetnika, za portal poslovni fm napisao je tekst o ciljevima. Prenosimo u nastavku.


Jesu li poduzetnici “bukadžije”? Naletio sam upravo na takav naslov na jednom portalu prije neki dan. Bez obzira na sadržaj, nagnao me je na razmišljanje. Promišljajući koncept i ideje koje nas vode, kad kažem nas, mislim na sve koji smo stvorili nešto iz ničega, našim radom i trudom, uz potrebnu dozu sreće koja prati one hrabe i sklone riziku, i koji plaćamo sve nebulozne poreze, prireze, parafiskalne namete, naknade i sl. ovoj državi godinama i desetljecima i više…a zovemo se – PODUZETNICI.  Da, poduzetnici – mikro, mali, srednji i veliki, obrtnici… plaćamo oduvijek u velikoj većini sve poreze i namete ovoj državi, a naš je glas nebitan, ne čuje se, koristan je samo političkim strankama svake četiri godine.

Zapravo ga nema, jer oni koji bi nas trebali institucionalno predstavljati kao npr. prisilne udruge tipa HGK i HOK svoj posao niti rade niti ih zanima odraditi, ali znaju naplatiti i sa proračunima od ukupno blizu 300 milijuna kuna godišnje (da, HGK ima više od 235 milijuna kuna godišnji proračun) mahom pokrivaju samo svoje zaposlenike, njih ukupno više od 500, i to ih samo zanima, a ne biti naš poduzetnički Glas, još manje naš vapaj.

Poduzetnik sam, suvlasnik nekoliko tvrtki – Pravi Klik d.o.o. (poznatiji po brendovima GoHome i Crno Jaje) i Siguran Klik d.o.o. (brend Osiguraj.me), i jedan od onih koji više ne može i ne želi trpjeti da nas se stavlja u isti koš sa “kvazipoduzetnicima”, sa svima koji koriste svoje političke i ine veze za neplaćanje poreza i dobivanje poslova na namještenim natječajima najvećeg poslodavca u Republici Hrvatskoj – države.

Moj GLAS se nije čuo, bio je nebitan, kao i glas mnogobrojnih vas, od kojih se očekuje samo plaćanje poreza i nameta. Odzvanjala je samo tišina.  No, toga je dosta! Karte su se promiješale, igrom sudbine COVID 19 na stol je stavio novi špil, nove karte, a sa borbom za zdravlje u prvom planu, država je zatvorila naše poslove i nas bacila na koljena…

Najviše inzistiramo na prestanku presije i nepovjerenja prema nama poduzetnicima i obrtnicima

Da, ključno je bilo da poduzetnici, obrtnici i cijeli privatni sektor ovaj put kažu – NE, ovaj put ne plaćamo, kao primjerice 2008, samo mi ovu krizu, za koju nismo krivi. Ne, ovaj ćete put čuti naš glas. Tako nastaje prvotno Inicijativa Glas Poduzetnika, a nakon svega 3 tjedna, sada već etablirana Udruga Glas Poduzetnika (UGP). U manje od mjesec dana Glas poduzetnika dobiva podršku više od 100.000 nas iz privatnog sektora, snažno se boreći i izborivši zajedno sa svima ostalima za adekvatne druge, travanjske mjere hrvatske Vlade, kolokvijalno poznate kao “otpis, ne odgoda”. I to su, svjesni smo, vatrogasne mjere, koje su nam samo dale vremena da uhvatimo zraka i vidimo što i kako dalje, svjesni da su iste kratkoročne i nikakvo krajnje i dugotrajno rješenje.

Cijeli tekst čitajte na poslovnifm.com. 


Čuo si za metaverzum i virtualnu stvarnost, ali ne znaš o čemu se radi? Sve o tim temama možeš pročitati na ovom linku.

Voliš Plitvice ali ne možeš doći u razgledavanje? Informiraj se o turističkim temama klikom ovdje.

 

Komentari

Komentara

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close