DogađanjaLičko-senjska županija

Brinje: Održana osnivačka skupština Udruge glazbenika Notalika

U DKC-u Brinje je 15.1.2022. održana osnivačka skupština Udruge glazbenika Notalika. Udrugu su osmislili i osnovali članovi dvaju nekadašnjih brinjskih rock sastava.


Cilj udruge je poticanje aktivnosti vezano uz glazbu općenito, očuvanje rock-kulture i rock glazbe kao takve, održavanje koncerata, festivala, gitarijada, glazbenih radionica i tečajeva, poticaje kreativnog i umjetničkog stvaralaštva, bilo u glazbi ili drugim oblicima umjetnosti. Osim aktivnosti vezanih uz glazbu, ciljevi udruge su organizacija i sudjelovanje u humanitarnim programima i akcijama, ali druge djelatnosti posebice na području baštine, ekologije i zaštite prirode i okoliša.

Usmjerena je prema djeci, mladima i svim generacijama bez obzira na stručno obrazovanje, bili oni glazbenici ili ne, a koji kroz udrugu žele poticati i pomagati volontersko djelovanje, kreativno i umjetničko stvaralaštvo bilo u glazbi ili drugim oblicima umjetnosti. Osim glazbenih i umjetničkih djelatnosti bitni ciljevi udruge su očuvanje kulturne baštine i tradicionalnih običaja Općine Brinje i Ličko-senjske županije, njegovanje etnološkog identiteta, a posebice podizanje svijesti o ekologiji i očuvanju prirodnog okoliša, što se namjerava ostvariti kroz organizaciju ekoloških akcija i edukaciju među najmlađima.

Na osnivačkoj skupštini izabrano je vodstvo udruge; predsjednik Marjan Prpić, potpredsjednik Ivica Perković i tajnik Milan Maljković.

Predsjednik udruge nam je između ostalog rekao: „Mi, kao nekadašnji klinci brinjske osnovne škole, imali smo priliku naučiti svirati prije svega zahvaljujući vizijama ondašnjih nastavnika i djelatnika. Kasnije, kada smo već oformili rock-bandove imali smo stalnu podršku brinjskih institucija poput vatrogasnog društva, nogometnog kluba ali i nekadašnjeg poduzeća Gradina čiji nam je direktor za vježbanje preko zime osigurao jednu sobu u (danas zatvorenom) hotelu u centru Brinja. I tako godinama. To je onda puno značilo, ali i danas, jer je nemoguće održati grupu bez prostora za vježbanje.
Prvi cilj naše udruge je vratiti dio tog „duga“ na način da današnjim brinjskim klincima damo priliku naučiti svirati osnove nekog instrumenta – poput gitare, klavira, što ćemo činiti preko višednevnih radionica ili ljetnih tečajeva i na taj način ih potaknuti za pravu školsku glazbenu edukaciju. U tome nam je važno sve njih podučiti rock i pop kulturi, naravno i klasičnoj glazbi te ih tako pokušati odmaknuti od današnjeg užasnog trenda sa cajkama i tkz. turbo-folkom. Raduje nas činjenica da i dalje imamo veliku podršku domaćih institucija; Općine i njenog Načelnika, a posebno brinjske Turističke zajednice, stoga vjerujemo da ćemo zacrtane ciljeve polako i ostvarivati.“

Udruga će, sada i u formalnom obliku, nastaviti organizaciju i održavanje najpoznatijeg rock-festivala u ličko-senjskoj županiji, popularnih „Osamdesetih“, koje okuplja nekadašnje ličke rock-bendove od Gospića, preko Otočca, Senja sve do Ogulina i naravno Brinja.

Te „Osamdesete“ traju sada već jedanaestu godinu zaredom, što je vrlo pristojan jubilej. Onu, okruglu obljetnicu uz naše stare bendove proslavili smo dolaskom i koncertom legendarne rock-grupe Atomsko sklonište, jednim od najboljih domaćih rock sastava ikada. U ovim izazovnim pandemijskim godinama i svime što nas je zadesilo kroz njih, bio je to jedan od najpozitivnijih događaja svih proteklih godina. Izrazito dobra vibra i atmosfera te večeri na Pisti, očitovala se kod svih – od posjetitelja do glazbenika i dala nam je snage i volje -slobodno ću reći- oporaviti se od psihičke torture koju smo prolazili proteklih par godina, ali i preživjeti kroz naredne mjesece. Ubacivanjem velikog rock-banda u priču „Osamdesetih“ zadali smo si još jedan cilj kojeg se nadamo održati i dalje. Prije svega zbog nas samih koji tu sviramo isključivo iz srca i dobre volje, ali i zbog svih onih ljudi koji nam dolaze u goste već desetu godinu. Jednom je netko od njih rekao kako je Pista i ova svirka „posljednja oaza malo dobrih ljudi“, i bez lažne skromnosti mislim da je to lijepo izrečena istina“, zaključio je g. Prpić


 

Komentari

Komentara


Foto: PR

Povezane objave

Oznake
Back to top button
Close