Film i TV

Brdo filmova protiv brda plastike

Motovun Film Festival priključio se globalnoj kampanji #PlasticFreeJuly i napravio važan korak u otklonu od jednokratne plastike. Greenpeace se uključio savjetodavno i edukativnim sadržajima.

Nakon ljetnih festivala i koncerata redovito svjedočimo hrpama odbačene plastike na travnjacima, plažama ili trgovima – prvenstveno jednokratnih plastičnih čaša. Od tamo završavaju na odlagalištima otpada ili pak direktno u moru, pa onda slijede godine i desetljeća raspadanja na sve sitnije komadiće, tzv. mikroplastiku. Analize pitke vode, soli, zraka itd. pokazuju da problem s mikroplastikom nemaju samo morske životinje nego i mi sami.

„Shvatili smo da smo i mi dio problema i odlučili da je vrijeme da postanemo dio rješenja. Od svojih početaka mi smo festival koji brine o svijetu u kojem živi. Osim filmovima koje prikazujemo, želimo to pokazati i popratnim programima, kao i načinu na koji provodimo cijeli festival. Ove godine podržali smo globalnu kampanju #PlasticFreeJuly, a ovim putem nastavit ćemo i sljedećih godina“, izjavio je direktor festivala Igor Mirković.

Festival je pozvao motovunske ugostitelje da u vrijeme festivala izbace iz upotrebe jednokratne plastične čaše, slamke i žličice, da zamijene jednokratne plastične čaše onima za višekratnu upotrebu koje se mogu vratiti uz povrat novca ili sačuvati kao suvenir te papirnatim čašama. Objekti koji su se uključili u akciju označeni su certifikatom PLASTIC FREE, a posjetitelje se poziva da podrže takve ugostitelje.

U partnerstvu s Festivalom Greenpeace je u festivalskom kampu organizirao predavanje o štetnosti jednokratne plastike te radionicu “Život bez plastike” koju je održao Marko Capek.

“Predstoji nam prenošenje Direktive EU o jednokratnoj plastici u nacionalne zakone. Budući da znamo kakvu štetu nanosimo, nema potrebe čekati zakonska ograničenja. Motovun je ove godine poduzeo prve korake u tome i pokazao primjer koji i druge manifestacije trebaju slijediti. Trebat će još vremena da se ugostitelji naviknu i sustav povratnih čaša uhoda, i svakako prvenstveno podržavamo prelazak na takve alternative – za višekratnu upotrebu. Pozivamo ugostitelje, kao i organizatore drugih festivala da što prije krenu u tom smjeru“, istaknula je Petra Andrić, voditeljica Greenpeaceove kampanje.

 

Želiš se uključiti u našu zajednicu i svakodnevno primati poruke s terena te se družiti s Ličankama i Ličanima? Ili si naš/a iz Ličko-senjske, pa odmah postaješ dio dobrog društva? :) Uključi se u Viber zajednicu klikom na linku Lika Club | Najčitanije 🔥

 

Komentari

Komentara


Foto: PR

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close