Ličko-senjska županijaVijestiLifestyle

Braća proizvođači mlijeka iz Otočca: ‘To je prije svega ljubav. Posao je svakodnevan’

OSVOJILI NAGRADU ZA PROIZVODNJU MLIJEKA

Bez obzira na sve teškoće koje prate mljekarstvo, petorica braće Latki ne odustaju od proizvodnje mlijeka međusobno dijeleći poslove i cjelodnevne obaveze na farmi u Starom Selu kod Otočca.


Najmlađi među njima, 32-godišnji Ivica, nositelj je obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva, stariji Milan i Dragan zaposlenici su na OPG-u, a Josip i Zoran pomažu im kad god mogu.

– To je prije svega ljubav. Posao je svakodnevan, a mi vidimo rezultate onoga što radimo i zadovoljni smo jer imamo koristan i zdrav proizvod. S proizvodnjom mlijeka počeo je naš otac, a mi smo nastavili. I proširili. Nadograđujemo stalno. I uvijek nam je malo mjesta za krave – kažu braća Latki.

Braća Latki imaju 25 muznih krava, pretežito simentalske pasmine, i dnevno proizvode oko 350 litara mlijeka. Dukatova cisterna na njihovo gospodarstvo dolazi svaki drugi dan.

Uz govedarstvo i proizvodnju mlijeka obitelj Latki bavi se i ovčarstvom, za proizvodnju mesa. Imaju 30 “slovenki”, odnosno ovaca autohtone slovenske solčavsko-jezerske pasmine. Kažu da se ova na ličke zime otporna sorta pokazala odličnom u proizvodnji janjetine.

– Ma ne, nisam nikada ni razmišljao o tome da bih otišao odavde nekamo u inozemstvo, kod kuće mi ništa ne fali – kaže Ivica krećući s braćom na večernju mužnju svojih simentalki.

Cijeli članak pročitajte OVDJE.


 

Komentari

Komentara


Izvor: vecernji.hr | Foto: pexels.com

Povezane objave

Oznake
Back to top button
Close