TurizamIzdvojeno

BOOK CAFE PARADISO Predstavljanje knjige „Otisci potkova“ kao uvod u treći The coklje fest!

U PETAK

Predstavljanje knjige „Otisci potkova“ održat će se u petak 9.10.2021. godine u 20 sati u book cafe-u Paradiso, kao uvod u 3. The coklje fest 2021. godine.


Branko Blažina rođen je 6. siječnja 1948. u Matuhani, nedaleko od Barbana (danas sjedište općine i gradić Trke na prstenac). Od obnavljanja Trke na prstenac, 1976. godine, bio je angažiran u organizaciji te manifestacije, na poslovima promidžbe i informiranja, te obnašao mnoge funkcije. Na početku mandata, kao predsjednik Društva, odigrao je odlučujuću ulogu u postavljanju monumentalne skulpture „Ptica prstenac“ na barbanskoj placi. Autor je filma o Trci na prstenac, urednik monografije „Prstenac“, te angažiran u izradi drugih prigodnih publikacija.

Mnogim autorskim prilozima popularizirao je Trku na prstenac u medijima. Živi u Matuhani, gdje provodi mirovinske dane, baveći se rekreativno uzgojem vinove loze i maslina. Tisak ove prekrasne knjige kruna je njegovoga rada na afirmaciji spomenute viteške igre ali i unutrašnjeg, ruralnog dijela Istre.

Na predstavljanju romana vlasnica i urednica izdavačke kuće Beletra iz Zagreba, Sandra Pocrnić – Mlakar govorit će o osvještavanju sela, koje je Branko Blažina opisao u svom romanu kroz lik Nina z Barbana te o potrebi da naše selo progleda i postane svjesno obilja koje proizvodi i ljepote koja ga okružuje.

Kao što je Otočac prepoznao poruku romana i želi upoznati autora i čuti istarska iskustva o oživljavanju sela, nadam se da će i ostali krajevi Hrvatske, u kojima se njeguje ljubav prema konjima i prirodi, poželjeti čuti priču o Ninu z Barbana. Stoga ćemo iz Otočca uputiti barbanske pozdrave Sinju, s kojim Barban surađuje zbog Alke, te Vinkovcima, Đakovu, Lipiku i Slavonskom Brodu, čiji se stanovnici također dive konjima na svojim pašnjacima”, poručili su iz Book cafea Paradiso.

 

Dragica Rogić čuvarica je narodnoga blaga mogli bismo reći od najranijeg djetinjstva. Tamo gdje drugi vide otpad, ona prepoznaje sirovinu i potencijal pa sad već s nestrpljenjem očekujemo vidjeti kako će udruga Gačanka urediti svoj štand za sajamski dio 3. The coklje festa u Otočcu.

Može li se vuna prelijevati u slapovima i što to vrijedne ruke članica ove udruge spremaju za nadolazeće dane ispričati će nam na ovom druženju njihova predsjednica. Već punih 15 godina ove žene promoviraju coklje, vunu, ručni rad u svim mogućim oblicima a kako čujemo sada su otišle i korak dalje. Kako novo doba nameće i nove trendove, snimile su i video zapise svojih radionica kako bi svatko od nas dobio mogućnost naučiti vještine naših majki i baka. Posjetitelje očekuju i ovi simpatični pokloni.

Od 2009. godine na tržištu je prisutan brand Stilanova Lika. Njihov logo prikazuje ličkog medvjeda kako polagano ide svojim putem utirući stazu za čitavu regiju Like i Gacke. Trendovi koji nas prate već neko vrijeme otvaraju put domaćim, malim proizvođačima i sa ovih područja budući su gosti i kupci sve više svjesni vrijednosti zdrave, autohtone domaće proizvodnje.

Lička šljivovica jedan je od sinonima za tradicijsku proizvodnju i uglavnom ne podliježe masovnoj industriji. Lika je pogodno podneblje za proizvodnju kvalitetne šljive (klima, pedološka svojstva tla, otporne sorte šljiva) a kakve sve proizvode proizvodi OPG Ivana Vlainića doznajte i kušajte u petak u book cafe-u Paradiso.

Dio si dobrog društva na Lika Clubu, a htio bi kupiti i zanimljive proizvode? Posteri, majice, suveniri, magazini, hrana i kozmetika – u novoj ličkoj web trgovini koja ima preko 300 atraktivnih artikala! Otvori ju na linku PLITVICE SHOP i nešto iz bogatog asortimana naruči na svoju kućnu adresu. Dobrodošao!

 

Komentari

Komentara


Izvor: Tamara Jurković, book cafe Paradiso | Foto: Belestra

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close