VijestiZdravlje

Bolesti koje se prenose ljubljenjem

U samo 10 sekundi poljupca moguće je prenijeti 80 milijuna bakterija i tko zna koliko virusa, no na svu sreću Zika virus i HIV nisu među njima.


Ovih 5 bolesti se najčešće prenose poljupcem:

Bilo koji respiratorni virus – prehlade, gripe, zaušnjaka i rubeolu. Ali iako se ove bolesti mogu dobiti poljupcem, prenose se i kašljanjem, kihanjem i dodirivanjem.

Mononukleoza – zove se i bolest poljupca. Najčešće je uzrokuje Epstein-Barr virus i prati je jak umor i simptomi slični gripi. Najčešće obolijevaju ljudi od 15. do 30. godine.

Virus herpes simplex 1 – riječ je o oralnom herpesu koji izaziva infekciju usnica, usta i lica. Obično se prenosi poljupcem, ali i zaraženom hranom, pićem te kašljanjem i kihanjem.

Citomegalovirus – dio je herpes obitelji. Obično se naše tijelo može izboriti s njim pa ni ne znamo da imamo taj virus u tijelu, ali ako nam je imunitet oslabljen, onda ćemo osjetiti simptome. Temperatura, umor i bol u mišićima najčešći su simptomi, a rijetko može uzrokovati i napadaje, upalu pluća, encefalitis i probleme s vidom.

Streptokok grupe A – lako se liječi antibioticima, ali ako se ne liječi može dovesti i do upale pluća.

Želiš se uključiti u našu zajednicu i svakodnevno primati poruke s terena te se družiti s Ličankama i Ličanima? Ili si naš/a iz Ličko-senjske, pa odmah postaješ dio dobrog društva? :) Uključi se u Viber zajednicu klikom na linku Lika Club | Najčitanije 🔥

 

Komentari

Komentara


Izvor: 24sata.hr | Foto: pexels

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close