Belgijski pisac Stefan Hertmans dolazi u Zagreb

Iva Biondić

Istaknuti belgijski pisac Stefan Hertmans, jedan od najcjenjenijih suvremenih flamanskih autora, u svojim romanima i kratkim pričama miješa groteskno s poetskim elementima u pokušaju pronalaska kreativne ravnoteže između mašte i stvarnosti jer, kako je istaknuo u razgovoru za Hinu, pisanje je otvoreni eksperiment u kojemu se intimni unutarnji svjetovi stapaju s realnošću života u nekome vremenu i prostoru


Hertmans će početkom rujna gostovati u Zagrebu, gdje će kao gost Festivala svjetske književnosti (FSK) nakladnika Frakture predstaviti svoj roman ‘Slikar i rat’, moćnu sagu o životu svojeg djeda, skromnog slikara i strastvenog čovjeka, zaboravljenog heroja Prvog svjetskog rata.

‘Književni proces otvoren je, kompleksan, kreativan proces, neka vrsta eksperimenta s maštom, pripovijedanjem, metaforom i alegorijom u kojemu je zaplet rezultat stila i intenziteta, a ne unaprijed smišljene intrige’, kazao je Hertmans.

‘Prva i ključna briga svakoga pisca je proizvesti dobre rečenice u odgovarajućem misaonom okviru. Izravni poticaj kod skiciranja knjige uvijek je ta uzbudljiva potreba za izražavanjem nečega još nepoznatoga, što mora tek biti ‘istisnuto iz tišine‘: nesvjesno i neizrečeno postaju oblik i misao. Potreba da doživim taj proces moj je najsnažniji poticaj’, dodao je.

U kombinaciji s temama koje se svakome piscu nameću kao bitne u društvu u kojemu živi, unutarnja spisateljska kreativna linija stapa se s problemima koji muče suvremenoga čovjeka; spajaju se pojedinačni i društveni element. Uloga književnosti leži upravo u tom dijalektalnom kretanju između individualnog izražavanja i društvene angažiranosti, smatra pisac.

Više na tportal.hr

Pogledajte spektakularan video kanjona rijeke Like!


Foto: screenshot YouTube

<script>

<script>

Komentari


X
facebook
Kliknite "Like" ako želite pratiti LikaClub.eu na Facebook-u