Scena

Bauhausova izložba u Muzeju suvremene umjetnosti (MSU)

Muzej suvremene umjetnosti (MSU) Zagreb najavio je raznolik program u narednoj sezoni, počevši otvaranjem izložbe ‘Bauhaus – umrežavanje ideja i prakse’ (BAUNET) u svibnju te nastavljajući s velikim međunarodnim projektima koje ostvaruju u suradnju s drugim muzejskim institucijama


Za rujan i listopad najavljene su izložbe ‘Nepokorena šuma’ – Hommage Radovanu Ivšiću, zatim izložba velikana talijanske moderne i suvremene umjetnosti, bit će postavljena i izložba iz fundusa MSU-a Nova umjetnost za novo društvo, kao dio međunarodne razmjene s poljskim muzejom, a publika će tijekom godine moći sudjelovati u provedbi više međunarodnih i interdisciplinarnih projekata koji se financiraju iz fondova EU, a u kojima MSU sudjeluje kao nositelj ili partner.

Muzej će kroz brojne programe, portale, radionice i predavanja, u stalnoj interakciji i suradnji s publikom provoditi projekte ‘Performing the Museum’, ‘Connecting Cities Network’, ‘Baunet’ i ‘Manucultura’, rečeno je na konferenciji za novinare MSU-a.

Najavljujući otvorenje izložbe ‘Bauhaus’ za 9. svibnja suautorica projekta Baunet Jadranka Vinterhalter kazala je kako publiku očekuje vizualno atraktivan postav, a otvorenjem izložbe cijeli projekt ‘interakcije, suživota s publikom’ tek započinje.

Izložba ‘Bauhaus – umrežavanje ideja i prakse’ (BAUNET) predstavlja opuse umjetnika, arhitekata i dizajnera koji su se školovali na najutjecajnijoj međunarodnoj školi, Bauhaus, a potječu iz Hrvatske i regije. Osim radova studenata, bit će izložena i djela njihovih profesora, glasovitih umjetnika koji su na Bauhausu predavali i vodili radionice, poput Marcela Breuera, Vasilija Kandinskog i drugih.

Izložba obuhvaća koncepte i pedagoške metode rada škole Bauhaus te ujedno prati i prikazuje utjecaje Bauhausa na poslijeratnu suvremenu umjetnost, dizajn i arhitekturu, od vremena osnivanja Bauhausa 1919. do podizanje Berlinskog zida 1961. godine. Prikazat će više od tristo djela u raznovrsnim medijima, od slika, grafika, crteža, objekata, preko arhitektonskih nacrta i maketa, tekstila i namještaja, do fotografija i filma, prikupljenih iz hrvatskih i inozemnih muzejskih zbirki.

Tijekom skoro tri mjeseca trajanja izložbe, bit će organizirani raznovrsni edukativni programi, kreativne radionice za djecu, serije predavanja i druga događanja vezana uz temu Bauhausa i njegovih utjecaja u regiji. Izložba je dio međunarodnog istraživačkog projekta BAUNET u kojem sudjeluju kulturne institucije iz Austrije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Slovenije.

Ravnateljica MSU-i Snježana Pintarić najavila je jesenske izložbe, među kojima je istaknula izložbu ‘Nepokorena šuma’ – Hommage Radovanu Ivšiću, koja, ističe, nije klasična biografska izložba Radovanu Ivšiću, jednom od najznačajnijih predstavnika hrvatskog i europskog nadrealizma, već će biti predstavljena raznolika građa iz drugih muzeja na temu šume. Tako će u motivima šume publika uživati u brojnim radovima domaćih i stranih umjetnika, od starih do suvremenih, a na kraju i u fotografijama s motivom šume.

Motivom šume u MSU će se problematizirati široka paleta društvenih, umjetničkih i ekoloških tema, napominju u muzeju.

Projekt ‘Performing the museum’ inicijativa je četiriju muzeja: MSU-a, Koruške galerije likovnih umjetnosti iz Slovenj Gradeca, Muzeja suvremene umetnosti Vojvodine iz Novog Sada i Fondacije Antoni Tapies iz Barcelone.

‘Projektom se žele potaknuti nova promišljanja o poslanju i ulozi muzeja, pozvani su brojni autori, umjetnici i teoretičari da se uključe u suradnju s publikom, želimo naš rad i naše zbirke približiti našoj javnosti’, kazala je kustosica MSU-a Jasna Jakšić. Tijekom toga projekta MSU će razmjenjivati iskustva s muzejima partnerima.

Poseban naglasak kod provođenja svih najavljenih programa je aktivna suradnja s publikom kroz prezentacije, namjenske produkcije i radionice, te otvaranje digitalnih portala.

Radovi brojnih umjetnika i teoretičara bit će predstavljeni za vrijeme izložbe u Zagrebu, Slovenj Gradcu, Barceloni i Novom Sadu, u listopadu i studenom 2015. te travnju i svibnju 2016.

Tekst: tportal.hr

Foto: This file is licensed under the Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Unported license. (author: Roberta F.)


Čuo si za metaverzum i virtualnu stvarnost, ali ne znaš o čemu se radi? Sve o tim temama možeš pročitati na ovom linku.

Voliš Plitvice ali ne možeš doći u razgledavanje? Informiraj se o turističkim temama klikom ovdje.

 

Komentari

Komentara

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close