AutomotoVijesti

Autoindustrija u Hrvatskoj je živa – i nije riječ samo o tvrtki Rimac

Većina naših građana uvjerena je Hrvatska, izuzev tvrtke Rimac, nema nikakve veze sa svjetskom automobilskom industrijom. Mnogi ne znaju da se kod nas proizvode dijelovi za mnoge automobile i to vrlo masovno, piše 24sata.


Primjerice iz pogona tvrtke AD Plastik izlazili su ili još izlaze plastični dijelovi za Renault, BMW, Volkswagen, Opel, Fiat, Daciu, Peugeot, Ford, Nissan, Mitsubishi… Lipik Glas proizvodi stakla za neke najluksuznije svjetske aute, Feroimpex proizvodi dijelove svjetsku automobilsku i kamionsku industriju. Uspješnih priča o tvrtkama koje sudjeluju u automobilskoj industriji ima još zasigurno desetak.

Prema podacima ACEA-e, europskog udruženja proizvođača automobila u Hrvatskoj je 2861 osoba izravno zaposlena u automobilskoj industriji, no dodamo li tu i tvrtke koje samo djelomično rade za automobilsku industriju broj osjetno raste. Službeni podaci ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta tako ‘govore’ o 10050 ljudi zaposlenih u Hrvatskoj industriji proizvodnje motornih vozila i prijevoznih sredstva. Njihova prosječna bruto plaća iznosi oko 8000 kuna na mjesec.

Da se radi o prilično važnoj grani industrije za Hrvatsku pokazuje i podatak da se ukupno 4,7 % ukupnog hrvatskog izvoza odnosi na proizvode automobilske industrije i da se čak 90 posto prihoda u automobilskoj industriji generira kroz izvoz.

Usporedimo li Hrvatsku s ostatkom EU stojimo, kao obično, prilično loše. Prema podacima ACEA-e samo 1,1 posto ukupne proizvodnje u Hrvatskoj čini automobilska industrija.

Po tome smo na razini Irske i bolji samo od Danske, Grčke i Cipra. Prosjek Europske unije je 8,5 posto, a Slovenija je, primjerice, na 7,1 posto. Najviše radnika u automobilskoj industriji je u Njemačkoj, čak 869 tisuća, no kako se teško možemo uspoređivati s Njemačkom spomenimo Slovačku. Tamo u autoindustriji izravno radi gotovo 80.000 ljudi.

Donosi 24sata.

Želiš se uključiti u našu zajednicu i svakodnevno primati poruke s terena te se družiti s Ličankama i Ličanima? Ili si naš/a iz Ličko-senjske, pa odmah postaješ dio dobrog društva? :) Uključi se u Viber zajednicu klikom na linku Lika Club | Najčitanije 🔥

 

Komentari

Komentara


Foto: Unsplash

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close