ScenaTurizam

ATRAKCIJA Stari Grad Drežnik ponovno ponosno čuva Plitvičke doline

Stari grad Drežnik na jugu Karlovačke županije u povijesnim se izvorima spominje već u 12. stoljeću. Tijekom 16. stoljeća taj je frankopanski dvorac bio pod stalnom prijetnjom Turaka, a 1592. godine konačno je i pao u njihove ruke. Oslobođen je tek krajem 18. stoljeća. 2015. godine povijest se ponovila i povijesni vidikovac ponovno je u funkciji. Danas se s njegove obnovljene kule pruža prekrasan vidik na krajolik rijeke Korane, a počelo je i korištenje te atrakcije u turističke svrhe.

Pregled je to duge povijesti jednog dvorca nad Koranom u samo nekoliko rečenica. Stari grad Drežnik uvijek se prioritetno razvijao kao jaka obrambena utvrda, prije svega od Turaka koji su kroz povijest kroz ove prostore nadirali u Europu. Sva ta povijesna previranja i brojne žrtve, na kraju su uzrokovali i žrtvu samog dvorca u obliku urušavanja.

 

Izgled Starog Grada Drežnika 2005. godine (prije početka radova)
Izgled Starog Grada Drežnika 2005. godine (prije početka radova)
Stari Grad Drežnik nakon obnove 2011. godine
Stari Grad Drežnik nakon obnove 2011. godine (nakon završetka prvog dijela radova)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bila je to 2004. godina, kad je Općina Rakovica odlučila pokrenuti postupak projektne dokumentacije za sanaciju i obnovu kule Starog Grada Drežnik. Do 2005. izrađen je projekt sanacije konstrukcije zidova i krovišta unutarnjeg tornja, te ostataka gradskih zidova. Kad su radovi počeli, priča postaje ozbiljna. 2006. godine u obnovu se uključuje i Ministarstvo kulture, a nakon toga sve do 2011. izvedeni su radovi na sanaciji ruševina ostataka kamenih zidina kule, krune kule, postava drvenog nadgrađa kule, postava krovne konstrukcije i potkrova te međukatne konstrukcije.

Rakovica - HTZ v.2

U periodu od 2005. do 2015. godine u obnovu ovog prekrasnog povijesnog spomenika i svjedoka duge povijesti Plitvičkih dolina, uloženo je 2.518.579,04 kune. Većinu tog novca osiguralo je Ministarstvo kulture, nakon čega u manjim omjerima slijede Općina Rakovica i Karlovačka županija. U 2016. godini od Hrvatske turističke zajednice tražena su sredstva za nabavu odora i replika oružja kako bi se isti izložili i koristili za prezentaciju vojnih vještina graničara turistima.

Podsjetimo, iz Turističke zajednice Općine Rakovica obavijestili su da je Stari Grad Drežnik otvoren svaki dan između 13 i 20 sati sve do rujna, razgledajte atrakciju Plitvičkih dolina!Čuo si za metaverzum i virtualnu stvarnost, ali ne znaš o čemu se radi? Sve o tim temama možeš pročitati na ovom linku.

Voliš Plitvice ali ne možeš doći u razgledavanje? Informiraj se o turističkim temama klikom ovdje.

 

Komentari

Komentara


Izvor / Foto: TZ Općine Rakovica/Sponzorirano

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close