Turizam

Arheološki nalazi koji su nestali zbog ljudske gluposti

Stari Albert je bio u pravu kada je rekao da su samo dvije stvari beskonačne, svemir i ljudska glupost.


I sami znate da su se mnogi povijesni nalazi izgubili vremenom, ali rijetko koji su propali na ovako glupe i neodgovorne načine…

Kamen iz Singapura

Vjerojatno ste čuli za kamen iz Rozete. Ako jeste, onda znajte da je ovaj bio još veći i na sebi je imao uklesane antičke natpise koje je tek trebalo dekriptirati. Ipak, kad je 1843. britanska britanska vojska odlučila podići utvrdu, ovaj kamen nisu poslali primjerice u British Musem, već su ga iz nekog nepoznatog razloga smrvili i iskoristili kao građevinski materijal.

Stablo Senator

Nalazilo se na Floridi, a pošto je bilo staro 3500 godine, možemo reći da je svjedočilo Isusovu rođenu, dolasku Kolumba, pada Berlinskog zida, ratovima…Tako je i bilo sve do prije tri godine, kad je lokalna ovisnica Sara Barnes slučajno zapalila stablo koje je izgorjelo do temelja.

Arheloška nalazišta u Atacami

Kao najsuše mjesto na zemlji, arheološka nalazišta su se mogla sjajno vidjeti u Atacami, a neki tragovi su navodni bili stari i 18 tisuća godina. Tako je sve bilo do prije šest godina, kad se reli Pariz – Dakar zbog terorističkih prijetnji prvi put vozio u Južnoj Americi. Organizatori nisu dobro provjerili rutu pa je šest nalazišta zauvijek izgubljeno.

Grob proroka Jone

Mjesto u Mosulu koje su rado posjećivali i kršćani i muslimani, bilo je jedno od najstarijih grobova uopće, s obzirom da potječe iz 8. stoljeća prije Krista. Ipak, vođe ISIS – a prošle godine su ga digle u zrak, uništivši na taj način, dio dragocjene svjetske povijesti.

Više čitajte na punkufer.dnevnik.hr

Želiš se uključiti u našu zajednicu i svakodnevno primati poruke s terena te se družiti s Ličankama i Ličanima? Ili si naš/a iz Ličko-senjske, pa odmah postaješ dio dobrog društva? :) Uključi se u Viber zajednicu klikom na linku Lika Club | Najčitanije 🔥

 

Komentari

Komentara

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close