Aplikacije koje će vam pomoći da na zdrav način uživate u ljetu

Jozefina Šarić

Predugo sunčanje može biti iznimno opasno za vašu kožu, a ako ne pratite prognozu tu su aplikacije i gadgeti koji će vam pomoći da se zaštitite tijekom ljetnih vrućina, piše 24 sata


Škola je završila, ljeto je tu, a to znači i da smo puno češće na otvorenom i na vrućinama. I dok meteorolozi i liječnici redovito upozoravaju da se na visokim vrućinama trebamo čuvati štetnog UV zračenja, piti dovoljno tekućine te se držati hlada, činjenica je da mnogi od nas na to zaboravljaju.

Srećom, kako mobitele gotovo nitko ne zaboravlja danas imamo i ogroman broj aplikacija i gadgeta koji će nas ljeti štititi od sunca i pomoći nam da brinemo o našem zdravlju.

Wolfram Sun Exposure Reference (iOS)

Servis popularan među matematičarima dobio je aplikaciju koja će se pobrinuti da ne izgorite dok ste na suncu, a od vas će samo tražiti da joj upišete određene karakteristike. Nakon što dozna vaš tip kože, lokaciju, i zaštitni faktor vaše kreme za sunčanje, aplikacija će izračunati koliko dugo smijete biti izloženi Suncu bez straha da će va izgorjeti koža. Naravno, tu je i niz drugih podataka poput savjeta za zaštitu, prognoze, trenutnog položaja Sunca…

My UV Patch

My UV Patch je aplikacija tvrtke La Roche Posay uz koju dolazi i ‘pametna’ rastezljiva naljepnica za kožu preko koje možete pratiti izloženost UV zrakama. Izgleda kao prozirni flaster za kožu i u njoj su fotoosjetljiva bojila koja će se prilagoditi tenu kože te promijeniti boju kada su izložena UV zrakama. Sama naljepnica može se nositi nekoliko dana, a u aplikaciji možete napraviti profil za sebe ili dijete, ako ćete njemu staviti naljepnicu. Aplikacija će pratiti trenutno UV zračenje, upozoriti vas kad da obavite sljedeće mjerenje i predlagati vam adekvatnu zaštitu. Tu su i različiti savjeti, ovisno o razini UV zraka. (iOSAndroid)

SunZapp

Aplikacija je nastala uz potporu američkog Naconalnog instituta za rak, a koristi trenutne podatke o UV zračenju na određenoj lokaciji. Ima odbrojavanje i upozorit će vas kad je bilo dosta sunčanja i kad trebate opet staviti zaštitnu kremu. Od vas će tražiti da napravite profil, ovisno o boji kose, očiju, tipu kože i načinu na koji reagira na sunce te kako ste odjeveni. Pro verzija aplikacije omogućuje da dodate profile za više ljudi. (AndroidiOS)

SunSense (Raymio)

Niz praktičnih alata u ovoj aplikaciji također će vam reći koliko dugo smijete boraviti na suncu, ali to će pokazati uz pomoć jednostavnog sata na kojem stoji i koji faktor tada trebate imati. Možete joj reći i gdje ćete boraviti, pa će svoje izračune prilagoditi vašem ambijentu. Uz aplikacju se mogla upariti i pametna narukvica koja je imala UV senzore, LED indikator koji je signalizirao kad se treba skloniti sa sunca te je bila vodootporna, ali nažalost i dostupna samo onima koji su je podržali preko Indiegogo platforme. (iOSAndroid)

Pročitajte više na 24 sata

Pogledajte spektakularan video kanjona rijeke Like!


Izvor: 24 sata | Foto: Pixabay

<script>

<script>

Komentari


X
facebook
Kliknite "Like" ako želite pratiti LikaClub.eu na Facebook-u