Zdravlje

Aplikacija Think Dirty – koliko je otrovna vaša kozmetika?

Čitati sastojke na deklaracijama za hranu još i uspijevamo svladati. Ali što ćemo s deklaracijama za kozmetiku? Maratonske riječi s viškom suglasnika nikada nećemo naučiti, a bez toga smo prepušteni samo onome što nam kažu u reklami.


Da stvar bude gora, regulativa koje se odnosi na sigurnost kozmetičkih proizvoda nije ni približno stroga kao ona za hranu. Kad nešto stavite na kožu, mogli ste to i pojesti – učinak je gotovo isti. Svi otrovi uđu u krvotok.

Često ni ne znamo da naše sitne tegobe uzrokuju alergije, a još manje da te alergije uzrokuje kozmetika, ne pokazujući pritom nikakve simptome na koži. Da biste bili sigurniji s kozmetikom, jednostavno morate razmišljati negativno. Autori aplikacije Think Dirty žele vas odvesti i korak dalje.

Više od 1600 brendova i 60.000 proizvoda

Njihova aplikacija očitava barkodove kozmetičkih proizvoda i rangira ih prema toksičnosti. Uzima u obzir koncentraciju sastojaka za koje se smatra da bi mogli biti kancerogeni, tvari koje bi mogle ometati endokrini sustav i sve ostale sastojke proizvoda. Svaki proizvod rangira se na “Dirty Metru” a aplikacija zatim nudi manje toksične alternative, čišće proizvode.

Zasad pokriva više od 1600 brendova i 60.000 proizvoda a za očitavanje koristi više izvora informacija, poput popisa regulatornih agencija, kliničkih studija, recenziranih znanstvenih radova i sl.

Izmjerite koliko je toksičan vaš izbor

Posebna funkcija je “My Bathroom Rating” koja ocjenjuje ukupnu toksičnost kozmetike koju korisnik upotrebljava a s vremenom prati njegov napredak u prelasku na čišće proizvode. Korisnik može i stvarati i čuvati liste manje toksičnih proizvoda za kasniju kupnju pa ih ne moraju skenirati u trgovini. Nove prozvode korisnici mogu sami upisivati u bazu podataka.

Sličnu aplikaciju i bazu podataka Skin Deep ima EWG. Think Dirty zasad je samo za iPhone i može se besplatno skinuti u hrvatskom App Storeu. Kozmetička industrija neće je dočekati raširenih ruku.


Tekst: telegram.hr

 


Čuo si za metaverzum i virtualnu stvarnost, ali ne znaš o čemu se radi? Sve o tim temama možeš pročitati na ovom linku.

Voliš Plitvice ali ne možeš doći u razgledavanje? Informiraj se o turističkim temama klikom ovdje.

 

Komentari

Komentara

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close