Ličko-senjska županijaKarijera

Ante Fumić za Geopolitički objektiv: Svi prolaze kroz Liku i vole ju, ali u Lici je sve manje ljudi

RAZGOVOR ZA GEOPOLITIČKI OBJEKTIV

U 26. epizodi podcasta Geopolitički objektiv jučer je gostovao Ante Fumić, vlasnik komunikacijske tvrtke Prilika koja se bavi marketingom i odnosima s javnošću.


S političkim komentatorom i novinarom Davorom Dijanovićem razgovarao je o položaju poduzetnika u Hrvatskoj, medijskim projektima Lika Club i The Plitivice Times koje je pokrenuo, političkoj, ekonomskoj i demografskoj situaciji u Lici, ali i brojnim drugim temama.

O poduzetništvu u Hrvatskoj

Govoreći o uvjetima u kojima posluju poduzetnici, Ante je rekao da je jedan od glavnih problema poduzetnika u Hrvatskoj taj što odluke donose oni koji nemaju veze s poduzetništvom.

“U našim ministarstvima koja se bave poduzetništvom i obrtom na čelu su osobe koje se nikada nisu bavile poduzetništvom. To su sve situacije i pozicije koje pravim poduzetnicima vrlo onemogućuju rad i komunikaciju sa samim ministarstvima”, rekao je Ante.

O Lika Clubu i The Plitvice Timesu

Na pitanje voditelja o nastanku portala Lika Club i turističkog magazina The Plitvice Times, Ante je rekao da su oba medijska projekta vezana uz lokalpatriotsku priču.

“Moja ekipa je većinom iz Ličko-senjske županije, volimo svoj kraj, iako smo većinom otišli odande i dalje se rado vratimo. Moja ideja je bila da pokušam pomoći Lici na način koji mi ima smisla i u nekom području kojim se ja bavim”, rekao je Ante.

Demografski problemi Like, te turistički i poljoprivredni potencijali

Govoreći o društvenoj situaciji u Lici, Ante je rekao da je ključni problem onaj demografski.

“Situacija u Lici je gora nego u Slavoniji i mislim da naši političari to nedovoljno naglašavaju. Svi prolaze kroz Liku i vole Liku, ali u Lici je sve manje ljudi. Mladih ima malo i sve manje, stanovništvo je jako staro. Doduše, zadnjih godina priča se da bi se mnogi vratili, čak i u ovoj korona krizi ljudi govore da će se vratiti na selo, ali mislim da je to proces koji će trajati minimalno desetak godina”, kaže Ante.

Prostor za revitalizaciju ličkih krajeva Ante prvenstveno vidi u turizmu, koji u Lici nije glavna djelatnost.

“Ličani su bili šumari, poljodjelci, stočari. Njima je turistička djelatnost nešto čemu se tek uče i vjerujem da su na dobrom putu. Mislim da se lijepo radi, područje Otočca je posebno turistički zaživjelo, kao i Senj, Karlobag, Lovinac…Mislim da nam treba više umrežavanja, da trebaju više jedni od drugih učiti, a ne jedni druge ignorirati ili ne surađivati”, rekao je Ante.

O “lokalnim šerifima” i broju općina i gradova u Hrvatskoj

Jedna od tema jučerašnjeg razgovora je bio i fenomen “lokalnih šerifa”. Ante je rekao da podržava smanjenje broja gradova i općina u cijeloj Hrvatskoj jer trenutna podjela jako opterećuje cijeli sustav državnog proračuna.

“Lokalni šerifi su nešto što postoji u cijeloj Hrvatskoj i mislim da to nije dobro. Imamo sve više prostora koji je prazan i pust, a biramo načelnike, gradonačelnike, zamjenike, pročelnike.. Geografski i financijski naša država nije složena. Postojanje jedne općine neće dovesti ljude u tu općinu. To nije demografija, već samo zadržavanje nekog sistema iz prošlog vremena”, navodi Ante.

O ponašanju političara Ličko-senjske županije prema medijima

Na pitanje o ponašanju političara iz Ličko-senjske županije prema medijima, Ante kaže da se političari prema medijima ponašaju dosta čudno i da je to nešto što mu nikad nije bilo jasno.

“Političari iz Ličko-senjske županije prema medijima se ponašaju dosta čudno, i to nama na Lika Clubu nikad nije bilo jasno, pa čak i na The Plitvice Timesu.”

I nastavlja.

“Mediji su ti koji su dobri za društvo, koji provode javno informiranje, a u 95 posto slučajeva je ono besplatno. Dakle, nama treba dojaviti informaciju koja se negdje dogodila i velike su šanse da ćemo to objaviti kao besplatan sadržaj na našem portalu jer smatramo da je to dobro za naše sugrađane koji su ujedno i čitatelji. Međutim, u Ličko-senjskoj županiji uopće nije takva situacija, od ukupno 12 općina i gradova s nama komuniciraju samo 2-3 subjekta koja nam javljaju što se povremeno kod njih događa”, kaže Ante.

Ante smatra da je porazno što političari nisu svjesni da bi trebali sa svim medijima trebali surađivati i to prvenstveno zbog interesa građana.

“Nije važno da li se mi s političarima volimo ili ne, oni toga još uvijek nisu svjesni i protiv toga se bore. Većina medija u Ličko-senjskoj županiji je podržana od strane nekih političara i oni ih financiraju. Mi nismo ta ekipa, samostalni smo i neovisni, iza nas ne stoji niti jedan političar. Borimo se sami na tržištu koliko možemo, ali trudimo se uvijek objaviti objektivnu, pravovremenu i točnu informaciju, informaciju koja će primarno biti dobra za naše čitatelje”, kaže Ante.

Dodaje da su njegova iskustva s jedinicama lokalne samouprave većinom dobra, no žao mu je što se u većoj mjeri ne javljaju, što medije ništa ne pitaju i uopće se ne trude da se neka vijest objavi.

“Mogu reći da sam imao i nekoliko dobrih iskustava s nekoliko gradova, ne mogu ni sve kritizirati. No krajnje je vrijeme da porade na PR-u jer o Lici se priča samo loše, mi smo uvijek zadnji na svim ljestvicama. Koje god pitanje da potegnete – poduzetništvo, demografija, fondovi – Lika je uvijek zadnja ili u zadnja tri”, kaže Ante.

Ponašanje političara prema poduzetnicima je raznoliko

Govoreći o ponašanju političara prema poduzetnicima, Ante je rekao da funkcionira normalno samo onaj dio koji ih ne interesira u financijskom smislu.

“S druge strane, tamo gdje oni imaju interesa upadaju u poslove, krše odredbe ugovora, rade probleme, ne vole da netko tko njima ne odgovara surađuje s nekim drugim. Uvijek žele imati tu moć “neformalnog vlasništva” u smislu – “Ako ja sad nešto s tobom radim, ti si moj”. Mislim da je to potpuno krivo i da političari u Lici moraju postati svjesni da oni s poduzetnicima moraju surađivati, a ne biti njihovi vlasnici”, rekao je Ante.

Cijeli razgovor možete poslušati u videu.Čuo si za metaverzum i virtualnu stvarnost, ali ne znaš o čemu se radi? Sve o tim temama možeš pročitati na ovom linku.

Voliš Plitvice ali ne možeš doći u razgledavanje? Informiraj se o turističkim temama klikom ovdje.

 

Komentari

Komentara

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close