VijestiPolitika

ANKETA Podržavate li štrajk učitelja u Republici Hrvatskoj? Odaziv sve veći, postotak između 80 i 90%

Sudjelujte u anketi i glasajte!


29.10.2019.

U srijedu će se štrajkati u osnovnim i srednjim školama u Splitsko-dalmatinskoj i Virovitičko-podravskoj županiji, a u četvrtak u Brodsko-posavskoj i Požeško-slavonskoj županiji, najavili su sindikati na konferenciji za medije. Također, u srijedu će se po drugi put štrajkati na fakultetima.

Sutra ćete dobiti informacije o najavama naših drugih aktivnosti jer štrajk nije jedina i dovoljna aktivnost za pritisak prema Vladi”, najavio je predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Branimir Mihalinec.

28.10.2019.

Štrajk prosvjetara danas je nastavljen u tri županije, Primorsko – goranskoj, Međimurskoj i Sisačko-moslavačkoj županiji. Branimir Mihalinec iz Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama je kazao da će se sutra štrajkati Grad Zagreb i Dubrovačko-neretvanska županija.

Danas u 10 sati u Ministarstvu rada počeo je sastanak pregovaračkih odbora Vlade i sindikata javnih službi za pregovore o sklapanju dodatka Temeljnom kolektivnom ugovoru za službenike i namještenike u javnim službama, što se odnosi na povećanje osnovice na plaću u svim javnim službama, a ne na pregovore vezane uz povećanje koeficijenata složenosti posla učitelja i profesora. Sindikati u školstvu napustili su pregovore jer su im na pitanje ima li Vlada termin kada će se razgovarati o koeficijentima, odgovorili “ne znam”.

Nakon nekoliko razmišljanja dobili smo odgovor da Vlada ne zna, kazao je Mihalinec i objasnio da se dizanjem osnovice ne rješava zaostajanje plaća u obrazovanju.

24.10.2019.

Osnovne i srednje škole i dalje su u štrajku, a u petak nastave neće biti u Zadarskoj i Šibensko-kninskoj županiji, najavio je Branimir Mihalinec, predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske.

Dodao je da će se predstavnici sindikata u ponedjeljak sastati s vladajućima, ali da je taj sastanak o povećanju osnovice:

Ja odmah najavljujem da ćemo se odazvati na taj sastanak, ali će tražiti točan termin sastanka vezan za koeficijent. Ukoliko neće biti mogućnosti razgovora o koeficijentima, onda ćemo odlučiti hoćemo li se više odazivati na sastanke oko osnovice.

Mihalinec je pozvao predsjedničke kandidate Kolindu Grabar-Kitarović i Miroslava Škoru da do 31. listopada objave svoje stavove o plaćama učitelja i nastavnika te hoće li prosvjetari i njima, kao i Plenkoviću, “biti prolijevanje kante s mlijekom”.

23.10.2019.

U tijeku je deseti dan štrajka zaposlenih u osnovnim i srednjim školama, a on se prema cirkularnom modelu odvija u Istarskoj, Varaždinskoj, Krapinsko-zagorskoj i Koprivničko-križevačkoj županiji.

Na konferenciji za medije u 11 sati predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Branko Mihalinec najavio je da će se u četvrtak 24. listopada štrajkati u Osječko-baranjskoj, Bjelovarsko-bilogorskoj i Ličko-senjskoj županiji.

Današnji prosvjed na Trgu sv. Marka.je bio obilježen nastupom sindikalnog band aid-a “Škola za život” koji je za premijera i Vladu izveo domaće uspješnice izmijenjenog teksta.

22.1o.2019.

Devetog dana štrajka nema nastave u školama Karlovačke, Zagrebačke i Vukovarsko-srijemske županije. Branimir Mihalinec, predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama, istaknuo je kako je odaziv u ove tri županije i u srednjim školama iznimno visok, a iznosi 92,37 posto.

Sindikat hrvatskih učitelja i Nezavisni sindikat zaposlenih u srednjim školama na današnjoj konferenciji za medije na Markovom trgu u Zagrebu najavili su kako sutra štrajka Varaždinska, Istarska, Koprivničko-križevačka i Krapinsko-zagorska županija.

Sutra u 11 sati na Trgu smo svetog Marka. Uz tiskovnu konferenciju imamo sindikalno-prosvjedni kulturno-umjetnički program. Čuli smo da premijer jako voli glazbu, pa ćemo mu pustiti melodije. Na kraju će nastupiti i sindikalni band-aid, kazao je Mihalinec.

21.10.2019.

Sindikati prosvjetnih radnika objavili su u ponedjeljak da u cijeloj Hrvatskoj štrajka 93 posto djelatnika osnovnih i 89 posto srednjih škola, a u utorak će sa cirkularnim štrajkom nastaviti škole u Vukovarsko-srijemskoj, Karlovačkoj i Zagrebačkoj županiji.

Ciklus cirkularnog štrajka, u kojem se izmjenjuju županije u kojima se organizira štrajk, trajat će do 1. studenog. U  srijedu će sindikati na Trgu sv. Marka organizirati događaj vezan uz štrajk, a detalje će otkriti sutra.

18.10.2019.

Sedmog dana štrajka na red su došle zadnje četiri županije koje u prvom ciklusu nisu štrajkale – Brodsko-posavska, Ličko-senjska, Primorsko-goranska i Požeško-slavonska županija.

Na press konferenciji sindikati su najavili i plan za sljedeći tjedan pa u ponedjeljak frontalno ponovno štrajkaju škole u svim županijama.

 Štrajkat ćemo dok se ne ispune naši zahtjevi. Za sada smo spremili plan štrajka do Svih svetih, a idući tjedan spremit ćemo plan štrajka do kraja polugodišta, rekao je Branimir Mihalinec, predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u osnovnim i srednjim školama Hrvatske.

U četvrtak se očekuje i štrajk na fakultetima.

17.10.2019.

Ovoga četvrtka nastavljen je štrajk u osnovnim i srednjom školama, a danas nije bilo nastave u školama Karlovačke, Zadarske, Vukovarsko-srijemske i Sisačko-moslavačke županije.

Na konferenciji Sindikata hrvatskih učitelja i Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama potvrđeno je da će se u petak štrajkati u školama Brodsko-posavske, Ličko-senjske, Primorsko-goranske i Požeško-slavonske županije.

Predstavnici većinskih sindikata iznijeli su i plan štrajka za sljedeći tjedan – ako se Vlada i sindikati ne govore na eventualnom sutrašnjem sastanku, u ponedjeljak štrajkaju sve županije.

16.10.2019.

Prošao je peti dan cirkularnog štrajka zaposlenih u osnovnim i srednjim školama, a na rasporedu su bile škole na području grada Zagreba. Iako je svakog dana bila u podne, press konferencija sindikata jutros je održana u 9.20 sati ispred zgrade Vlade.

Predstavnici većinskih sindikata u prosvjeti na konferenciji za medije objavili su da se u četvrtak štrajk nastavlja u Zadarskoj, Vukovarsko-srijemskoj, Sisačko-moslavačkoj i Karlovačkoj županiji, dok bi u petak u štrajku trebale biti preostale četiri županije – Brodsko-posavska, Ličko-senjska, Primorsko-goranska i Požeško-slavonska.

Ako Vlada i sindikalisti prije toga ne postignu dogovor, u ponedjeljak 21. listopada počinje novi ciklus štrajka po županijama.

15.10.2019.

Dok su škole u Republici u Hrvatskoj u cirkularnom štrajku, odaziv je sve veći. U osnovnim i srednjim školama jučer se štrajkalo u pet županija; Zagrebačkoj, Krapinsko-zagorskoj, Virovitičko-podravskoj, Bjelovarsko-bilogorskoj i Koprivničko-križevačkoj. Članica štrajkaškog odbora Ana Tuškan iznijela je podatke o štrajku za osnovno školstvo. Napominjemo da podaci o odzivu na štrajk u vrijeme tiskovne konferencije još nisu bili potpuni.

– Prema ukupnim rezultatima nezadovoljstvo je sve veće i veće i izlaznost je i danas vrlo visoka: Zagrebačka županija 93,23%, Krapinsko-zagorska 84,15%, Koprivničko-križevačka 93,64%, Bjelovarsko-bilogorska 68,83% i Virovitičko-podravska županija 81,67%. To znači da je danas u štrajku sudjelovalo 85,98% zaposlenika u osnovnoškolskim ustanovama za odgoj i obrazovanje, rekla je Tuškan.

Danas se štrajk održava u Osječko-baranjskoj, Šibensko-kninskoj te Istarskoj županiji.

___________________

Glasajte u nastavku!


Čuo si za metaverzum i virtualnu stvarnost, ali ne znaš o čemu se radi? Sve o tim temama možeš pročitati na ovom linku.

Voliš Plitvice ali ne možeš doći u razgledavanje? Informiraj se o turističkim temama klikom ovdje.

 

Komentari

Komentara


Foto: screenshot

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close