Zdravlje

Američki znanstvenici isprintali su ljudsko tkivo koje raste i može se obnavljati

Skupina američkih znanstvenika s Instituta za regenerativnu medicinu Wake Forest u Sjevernoj Karolini objavila je da su uspjeli isprintati živo mišićno, koštano tkivo (dio čeljusne kosti), hrskavicu i pravo pravcato ljudsko uho, sve namijenjeno liječenju čovjeka ranjenog u ratnoj zoni. Studiju je financirao američki Vojni institut za regenerativnu medicinu.


U izvještaju objavljenom u časopisu Nature Biotechnology, stručnjaci iz Winston-Salema tvrde da su to napravili na posebno prilagođenom sofisticiranom bioprinteru koji bi nakon 20 godina eksperimentiranja zaista mogao napraviti pomak u transplantacijskoj kirurgiji. Printanje tkiva i dijelova tijela dosad je testirano samo na laboratorijskim životinjama. Ovo je prvi put da je netko isprintao tkivo u dimenzijama ljudske anatomije i za transplantaciju na ljude. Poduhvat je izuzetan jer je printano tkivo živo. Mogu ga kolonozirati krvne žile, raste i obnavlja se normalno.

Institut je objavio i video u kojemu se vidi kako printer proizvodi koštano tkivo za ugrađivanje u čeljust, stvarajući mikro-kanaliće kroz koje će kisik i hranjive tvari prolaziti u njega nakon što ga ugrade u tijelo pacijenta.

Direktor Instituta Wake Forest Anthnoy Atala u izjavi za Guardian rekao je kako njihov 3D bioprinter može “proizvoditi stabilno ljudsko tkivo bilo kojeg oblika”. S daljnjim razvojem, tvrdi Atala, ta tehnologija mogla bi se koristiti za printanje živih organa ili dijelova organa za transplantaciju.

Pročitajte više na telegram.hr


 

Foto: Wake Forest

 Čuo si za metaverzum i virtualnu stvarnost, ali ne znaš o čemu se radi? Sve o tim temama možeš pročitati na ovom linku.

Voliš Plitvice ali ne možeš doći u razgledavanje? Informiraj se o turističkim temama klikom ovdje.

 

Komentari

Komentara

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close