Vijesti

Ako već puno sjedite, ne sjedite mirno

Novo istraživanje otkriva da pokreti povezani s vrpoljenjem mogu neutralizirati negativne zdravstvene posljedice duljeg sjedenja.


U istraživanju objavljenom 23. rujna u časopisu American Journal of Preventive Medicine istraživački tim, koji su zajednički vodili Sveučilište u Leedsu i University College London (UCL), zaključio je da je povećani rizik od smrtnosti zbog duljih perioda sjedenja prisutan samo kod onih sudionika koji smatraju da se rijetko vrpolje.

Nije pronađen povećani rizik od smrtnosti zbog duljeg sjedenja, u usporedbi s aktivnijim ženama, kod onih ispitanika koji smatraju da se umjereno ili često vrpolje.

Istraživanje je uzelo u obzir podatke iz Kohortnog istraživanja žena u Ujedinjenom Kraljevstvu koje je provelo Sveučilište u Leedsu. To je jedno od najvećih kohortnih istraživanja prehrambenih navika i zdravlja žena u Ujedinjenom Kraljevstvu.

Treba li prekinuti s negativnim asocijacijama vezanim uz vrpoljenje?

Suvoditeljica istraživanja Profesorica Janet Cade s Odjela za znanost o hrani i nutricionizam Sveučilišta u Leedsu rekla je: „Iako su potrebna daljnja istraživanja, postavlja se pitanje treba li prekinuti s negativnim asocijacijama vezanim uz vrpoljenje, kao što su nepristojnost ili nedostatak koncentracije, ako su takve kretnje dobre za zdravlje“.

Čak i odrasli koji dostižu preporučene razine fizičke aktivnosti i koji spavaju osam sati svake noći mogu provoditi većinu vremena (do 15 sati) sjedeći.

Ovo istraživanje nadopunjuje sve veći broj dokaza koji pokazuju da je sjedilački stil života loš za zdravlje, čak i u slučaju da je osoba fizički aktivna kad nije na poslu.

Prethodna su istraživanja pokazala da pauze za vrijeme sjedećih perioda poboljšavaju markere dobrog zdravlja kao što su indeks tjelesne mase i razina glukoze i inzulina. Ali do sada ni jedno istraživanje nije ispitalo može li vrpoljenje utjecati na povezanost između vremena provedenog sjedeći i stopa smrtnosti.

Ovo istraživanje sugerira da čak i ograničena količina kretanja može imati značajan blagotvoran učinak na zdravlje te da primoranost na sjedenje ne mora nužno narušavati zdravlje, ako pritom pazimo da ne sjednimo mirno.

Kohortno istraživanje žena u Ujedinjenom Kraljevstvu

Kohortno istraživanje žena u Ujedinjenom Kraljevstvu koje je provelo Sveučilište u Leedsu prikupilo je podatke o nizu prehrambenih obrazaca kod više od 35.000 žena između 35 i 69 godina koje žive u Ujedinjenom Kraljevstvu.

Novo istraživanje analizira podatke iz dodatne ankete poslane istim ženama koja je uključivala pitanja o zdravstvenom ponašanju, kroničnim bolestima, razini fizičke aktivnosti i vrpoljenju. Dobiveno je više od 14 000 odgovora.

Suvoditelj istraživanja Dr. Gareth Hagger-Johnson iz UCL-a, koji je proveo analizu podataka, rekao je: „Naši rezultati podupiru prijedlog da bi bilo najbolje izbjegavati mirno sjedenje na dulje vrijeme te da čak i vrpoljenje može biti dostatno da nešto promijeni“.


Tekst: znano.st

 

 

 

 

likaclub icon Čitaj najbolje ličke vijesti. Skini aplikaciju Lika app.
Oznake
Back to top button
Close