NovacIzdvojeno

Ako trgovci ne odustanu od 0.99, poskupljenja će biti značajna – evo kolika

Kad su 2007. godine počeli koristiti euro, mnogi su Slovenci doživjeli psihološki šok jer su umjesto plaće od, primjerice, 200 tisuća tolara, dobili 835 eura, piše eMeđimurje. Zbog razlike u vrijednosti valute, Hrvatima će šok zbog prelaska na euro biti nešto manji, no na preračunavanje i nove iznose cijena ipak će se trebati navikavati.


S obzirom na to da će cijene izgledati nešto drugačije, mnogi se s pravom pitaju – hoće li doći do zaokruživanja cijena, ali i kako će se one zaokruživati?

“Jedinične cijene roba i usluga koje su iskazane na više od dvije decimale, nakon preračunavanja zaokružuju se i iskazuju s istim brojem decimala kao prije preračunavanja. Ako je druga decimala manja od pet, prva decimala ostaje nepromijenjena. Ako je druga decimala jednaka ili veća od pet, prva decimala povećava se za jedan”, stoji u Zakonu o uvođenju eura kao službene valute.

Kako preračunavanje cijena ne bi izazvalo toliki šok, s RTL-a su pretvorili cijene osnovnih i “manje osnovnih” namirnica u eure i pokušali ih “zaokružiti”. Pri računanju koristili su tečaj eura po kojem jedan euro iznosi 7,52 kune. Razlika, ukoliko se zaokružuje “po zakonu”, i nije toliko velika, no uzmemo li u obzir trgovačku praksu po kojoj se cijene izražavaju u obliku “.99” moglo bi doći do znatnih poskupljenja…

Ulje

Cijena litre suncokretovog ulja u hrvatskim trgovačkim lancima danas se kreće oko 18 kuna, što iznosi 2.39 eura. Cijena zaokružena na 2.40 iznosila bi 18 kuna i 5 lipa, što i nije toliko poskupljenje, no uzimajući u obzir standardnu trgovačku praksu, litra ulja koja u trgovini iznosi 2.99 eura zapravo bi imala cijenu od 22 kune i 50 lipa.

Cijena litre maslinovog ulja varira više od suncokretovog, ovisno o proizvođaču i kvaliteti. Prosjek cijena u hrvatskim trgovinama za litru ekstra djevičanskog iznosi 63 kune, što je 8.38 eura. Zaokruži li se to na 8.40, cijena maslinovog ulja porasla bi za samo 20 lipa, no 8.99 već znači da će litra maslinovog ulja iznositi 67 kuna i 60 lipa.

Brašno

U hrvatskim domaćinstvima najčešće se koristi pšenično bijelo brašno, a u trgovinama možete nabaviti kilogram po prosječnoj cijeni od 8 kuna. U eurima taj iznos je 1.06, a zaokružen na 1.10 iznosi 8 kuna i 27 lipa. Ukoliko trgovci i s brašnom odluče primijeniti “.99” praksu, odnosno ukoliko kilogram brašna naplate 1.99 eura, kilogram pšeničnog bijelog brašna iznosit će skoro 15 kuna.

Za pakiranje brašna od 5 kilograma cijena u trgovinama se kreće oko 35 kuna, što, kad preračunamo, iznosi 4.65 eura. Zaokruži li se taj iznos na 4.70, nova cijena iznosit će 35 kuna i 35 lipa, dok bi cijena zaokružena na 4.99 iznosila 37 kuna i 52 lipe. Ništa, trebat će kupovati veća pakiranja brašna…

Šećer

Prosječna cijena šećera u trgovinama je 6 kuna i 50 lipa za kilu, odnosno 0.86 eura. Srećom, taj iznos “nije daleko” od 0.99, pa bi zaokruživanjem na tu cifru kilogram šećera iznosio 7 kuna i 44 lipe. S druge strane, kilogram smeđeg šećera platit ćete otprilike 26 kuna i 50 lipa, što je 3.52 eura. Zaokruži li se to na 3.55 ne dolazimo do velike razlike, odnosno cijena iznosi 26 kuna i 70 lipa. Ponovno, podizanjem cijene na 3.99, kilogram smeđeg šećera platit ćete 30 kuna.

Iako ne konzumiraju šećer, dijabetičari će se susresti s istim problemom. Cijena kilograma fruktoze u trgovinama iznosi 40-ak kuna, što je 5.32 eura. “Pošteni” trgovac zaokružio bi tu cijenu na 5.35, što je samo 23 lipe skuplje od početne cijene, dok će, ukoliko zaokruže na 5.99 šećeraši svoj zaslađivač plaćati 45 kuna.

Možda nam neće biti do kolača i slatkog, no ni cijena soli ne obećava. Trenutno kilogram soli u prosjeku iznosi 5 kuna, što je 0.66 eura. Zaokruži li se cijena na 0.70, kilogram će biti skuplji samo za 26 lipa. S druge strane, kilogram soli kod trgovaca koji će cijenu zaokružiti na 0.99 u kunskoj protuvrijednosti iznosio bi 7 kuna i 45 lipa.

Riža i tjestenina

Kilogram riže u prosjeku iznosi 19 kuna. U eurima to je 2.52 eura. Zaokruživanje na 2.55 donijelo bi nam cijenu od 19 kuna i 18 lipa, dok će neki trgovci, koji se odluče za “.99” praksu, na kilogramu riže zaraditi 22 kune i 48 lipa.

Kilogram tjestenine ovisi o tipu tjestenine, kao i proizvođaču, no u prosjeku iznosi oko 10 kuna, odnosno 1.33 eura. Zaokruži li se taj iznos na 1.99, kilogram riže mogli bismo plaćati 14 kuna i 96 lipa.

Ukoliko ste pobornici nešto zdravije prehrane i koristite drugačiji izvor žitarica, moguće da ćete posegnuti za kvinojom, bulgurom ili kus kusom. Cijena kilograma kvinoje iznosi 60 kuna, što u eurima iznosi 7.98. Srećom ovdje se ne može puno zaokruživati, pa ako trgovci to i zaokruže na 7.99, cijena u kunama iznosit će 60 kuna i 8 lipa.

Više na RTL.


Čuo si za metaverzum i virtualnu stvarnost, ali ne znaš o čemu se radi? Sve o tim temama možeš pročitati na ovom linku.

Voliš Plitvice ali ne možeš doći u razgledavanje? Informiraj se o turističkim temama klikom ovdje.

 

Komentari

Komentara

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close