ScenaTurizam

ADVENTSKA BAJKA Stari božićni običaji u Lici: “Jedna za blago, jedna za narod, jedna za žito”

Stigao nam je Božić, mnogima najdraži kršćanski blagdan. Slavljenje Isusova rođenja unosi u naše domove radost, mir i zajedništvo. Uz blagdan Božića kroz prošlost su se razvili brojni običaji, mnogi od njih su danas zaboravljeni, a svaki dio Hrvatske ima ono nešto specifično.


Kako su Božić slavili naši stari i koji su sve običaji karakteristični za područje Like, pročitajte u posljednjem nastavku naše Adventske bajke.

Badnje jutro započinje čestitkom

Ime Badnjaka povezano je s riječju “bdjeti” jer se na taj dan bdjelo čekajući Isusovo rođenje. Na sam Badnjak ukućani su rano ustajali, a Badnje jutro u Lici tradicionalno je započinjalo jutarnjim pozdravljanjem i kratkom čestitkom:

Na zdravlje vam došao Badnjak i božićni dani da ih u zdravlju i veselju provedete.

Djeca su se darivala suhim kruškama, lješnjacima i jabukama. Odrasli su pili medenu rakiju i crnu kavu, a jeli su samo koricu kruha i rasol jer je na Badnjak bio određen strogi post.

“Ako se božićnica digne bit će srića”

Žene su na Badnjak dovršavale kućanske poslove i mijesile božićnicu, božićnu pogaču koja je imala u sredini udubinu za svijeću i koja se pekla pod velikom cripnjom na ognjištu.

S Badnjakom su bila povezana i određena praznovjerja poput običaja da se na taj dan ništa ne posuđuje. Starije žene u Lici sjećaju se da su im govorili:

Nemojte dicu tuć`, imat ćete čirove na onom mistu po kojem drugog udarite.

Iz kuće ne dajte, ne posuđujte, da nam drugi sriću ne odnese.

Ako se božićnica digne bit će srića.

Foto: Josip Durdov/LIKACLUB

Jedna za blago, jedna za narod, jedna za žito

Poslijepodne se sjekao badnjak, a nakon donošenja iz šume prislonili bi ga uz vrata pod strehom gdje bi stajao do sumraka. Na Badnju večer se unosila slama u kuću, slijedila je molitva pa večera. Za vrijeme večere palile su se tri svijećejedna je za blago, jedna za narod, jedna za žito.

Navečer se išlo na polnoćku, a nakon povratka s mise ukućani su blagovali pečenku, vino i kolače.

Bogati božićni stol i gašenje svijeće vinom

Božićni stol u Lici tradicionalno je pun ličkih specijaliteta – od različitih vrsta kolača, fažola na salatu, krumpir salate, pečenke i sarme do kobasica koje su se jele na božićno jutro.

Nakon božićnog ručka pilo se crno domaće vino, a uz to je vezan i jedan zanimljivi običaj. Na kraju jela, nakon što se popije vino, najstariji ukućanin bi ulio jednu kap vina u svijeću i onda se gledalo na koga će ići dim jer se vjerovalo da će ta osoba prva umrijeti iz te kuće.

Iznošenje slame na Stipanje

Drugi dan Božića slavi se dan sv. Stjepana Prvomučenika. Tada se mnogi običaji ponavljaju kao i na prvi dan Božića. Ide se na svetu misu, posjećuju se rođaci, prijatelji, kumovi, susjedi.

U Lici su djevojke i mlade žene prije izlaska sunca iznosile slamu iz kuće i njome kitile voćke kako bi bolje rodile naredne godine.

Mladići, djevojke i “šibalice”

Lički božićni običaj su i takozvane “šibalice” koje se nekim dijelovima Like nazivaju još i “šikavci“, a povezane su s blagdanom Nevine dječice koji se obilježava 28. prosinca.

Mladići su na “šibalice” posjećivali djevojke u njihovim kućama i pritom su pjevali prigodne pjesme poput:

Otvor vrata, divojko od zlata,

I tvoja je mater otvarala,

I momke lipo darivala …

Djevojke su mladiće darivale jabukama i orasima, a mladići su sa sobom nosili šibe i njima “prijetili” djevojkama ako ih ne daruju.

Novogodišnji običaji

Na Novu godinu, prije izlaska sunca, djevojke u Lici su donosile kući vodu s bunara u kojoj su se umivali svi ukućani kako bi bili sretni i zdravi.

Zanimljiv običaj zabilježen je i u Ivčević Kosi kod Perušića, gdje su djevojke čestitare darivale uz riječi:

Ja tebe darujem kruhom i novcem, a ti meni daj zdravlje i veselje.

Dio si dobrog društva na Lika Clubu, a htio bi kupiti i zanimljive proizvode? Posteri, majice, suveniri, magazini, hrana i kozmetika – u novoj ličkoj web trgovini koja ima preko 300 atraktivnih artikala! Otvori ju na linku PLITVICE SHOP i nešto iz bogatog asortimana naruči na svoju kućnu adresu. Dobrodošao!

 

Komentari

Komentara

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close