Lifestyle

Adonis je najstariji stanovnik Europe

Gledao je Bizant na vrhuncu moći, gledao je uspon i pad Osmanlija, preživio Drugi svjetski rat… a od petka je i službeno najstariji Europljanin.


Znanstvenici sa Sveučilišta Stockholm, Sveučilišta Mainz te Sveučilišta Arizona u petak su objavili kako su pronašli najstarijeg stanovnika Europe. Munika (crna mura ili smrč) koji raste na sjeveru Grčke star je 1075 godina.

“Nevjerojatno je da je ovo veliko i impresivno stablo toliko dugo preživjelo u negostoljubivom krajoliku, u dijelu u kojem ljudi žive dulje od 3000 godina”, rekao je švedski botaničar Paul J. Krusic koji je predvodio ekspediciju na Pindsko gorje na granici Grčke i Albanije.

Tim znanstvenika uzeo je uzorak jezgre drveta (koji se na engleskom naziva bosanski bor) promjera od jednog metra, te su mu pobrojili prstenove i otkrili da je riječ o najstarijem živućem stablu u Europi. Nazvali su ga Adonis, prema grčkom bogu ljepote i želje.

Pročitajte više na net.hr

Želiš se uključiti u našu zajednicu i svakodnevno primati poruke s terena te se družiti s Ličankama i Ličanima? Ili si naš/a iz Ličko-senjske, pa odmah postaješ dio dobrog društva? :) Uključi se u Viber zajednicu klikom na linku Lika Club | Najčitanije 🔥

 

Komentari

Komentara


Foto: youtube screenshot

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close