Vijesti

Poduzetnik želi obnoviti Dinamov stadion

Poslovnom dnevniku javio se jedan poduzetnik iz financijske i nekretninske industrije, a ujedno i pasionirani navijač Dinama.


Nakon što je nogometni klub Dinamo Zagreb i ove godine ušao u najelitnije svjetsko nogometno natjecanje, Ligu prvaka, ponovno se pojavilo pitanje da li klub uopće može igrati na vjerojatno najderutnijem stadionu među sudionicima Lige prvaka, a možda i puno šire. Stadion Maksimir je jedan od najstarijih u Hrvatskoj, a na ovom mjestu je od 1912. godine.

Nakon što su drvene tribine planule početkom drugog svjetskog rata, svoj sadašnji obris je stadion dobio 1952. kada je po projektu arhitekta Vladimira Turine, Eugena Ehrlicna i Franje Neidhardta započela izgradnja atletske stare i tribina, a Maksimir je svoj konačni oblik dobio 1969. U to doba je stadion za 64.000 tisuća gledatelja bio jedan od modernijih u Europi i primjeren tada jednom od najboljih klubova Europe, Dinamo je 1967. osvojio tadašnji Kup velesajamskih gradova, a što je prethodnik današnjoj Ligi Uefa te još nekoliko puta tih godina igrao u samoj završnici tog natjecanja.

No, zub vremena i neulaganje su učinili svoji te je već 1990-ih stadion postao derutan. Po idejnom rješenju prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana, koji je bio pasionirani nogometni navijač i počasni predsjednik Dinama, iliti HAŠK Građanskog i Croatia kako se klub po Tuđmanovim željama krajem 1990-ih formalno zvao, napravljen je grandiozni projekt generalne rekonstrukcije Maksimira u veliki stadion za više od 60 tisuća gledatelja koji bi imao standard da se na njemu mogu igrati i utakmice finala Lige prvaka.

Pročitajte više na poslovni.hr

 

Foto: gnkdinamo

likaclub icon Čitaj najbolje ličke vijesti. Skini aplikaciju Lika app.


Oznake
Back to top button
Close