Vijesti

Aktivnosti župe Marije Pomoćnice i Hrvatske Salezijanske provincije

Družba sv. Franje Saleškog ili Salezijanci pripadaju rimokatoličkom crkvenom redu koji je osnovao Ivan Bosco 1859. godine. Njihova glavna zadaća je briga za mlade, odgoj adolescenata, skrb za naugroženije i humanitarna djelovanja. Najveći naglasak stavljaju na one napuštene i siromašne.

Prema podatcima iz 2008. godine, u svijetu se nalazi više od 16000 Salezijanaca, njih više od 15500 su redovnici, oko 120 su biskupi, kardinali i crkveni velikodostojnici te ima oko 500 novaka. Rašireni su po cijelome svijetu i broje oko stotinjak provincija u 130 zemalja.

Salezijanci djeluju širom svijeta u različitim uvjetima i sredinama: u zabačenim kolibama prašuma i velegradskih slamova, u krajnjoj bijedi sa stanovnicima Afrike, s nepismenom djecom i neizlječivim bolesnicima, pod teretom društvene nepravde i nepodnošljivog pritiska neprijateljskih režima u nekim muslimanskim zemljama i totalitarnim komunističkim režimima Kine, Vijetnama i Dalekog istoka, u zemljama neosjetljivog divljeg kapitalizma “raskršćanjenog” Zapada.

Hrvatska Salezijanska provincija sv. Ivana Bosca nastala je 1972. godine kao rezultat podjele slovenske provincije Ćirila i Metoda.

Salezijanci u Hrvatskoj djeluju u Zagrebu, Splitu, Rijeci, Zadru, Belom Manastiru, Badljevini, Donjoj Obriježi, Ivanovu selu, Končanici, Novoj Mokošici, Prvić Luci, Siraču i Šepurinama.

U Hrvatskoj je sada oko 130 salezijanaca od čega je oko 100 svećenika i braće, 30 novaka, odnosno onih koji se pripramaju da postanu salezijanci i broj im uistinu jako brzo raste svake godine.

IMG_9849

Župa Marije Pomoćnice smjestila se na Knežiji u Zagrebu koju trenutno vodi župnik don Ivan Stojanović, a s njim djeluje još nekoliko svećenika salezijanaca među kojima su don Ivan Šibalić, župni vikar te don Goran Antunović, kapelan. Nakon posjeta crkvi Marije Pomoćnice i Hrvatskoj Salezijanskoj provinciji, redakcija Lika Clubbinga doznala je nevjerojatne informacije o djelovanju župe i provincije u Zagrebu.

Neke od djelatnosti koje župa i provincija provode:

  • Promicanje znanja kroz razne instrukcije
  • Škola stranih jezika gdje predaju volonteri
  • Organiziranje volontera koji odlaze u pučku kuhinju za beskućnike
  • Odlasci u domove za napuštenu djecu zbog druženja
  • Senzibiliziranje javnosti, osobito mladih, o okolini u kojoj se nalaze
  • Promicanje duhovnih znanja
  • Edukacija animatora kroz 3 godine za osposobljavanje za rad s djecom
  • Aplikacije
  • Izdaju se cd-ovi duhovne glazbe
  • Organizira se spolni odgoj za djevojke
  • Nogometni klub
  • Odbojkaški klub za cure

To su samo neke od zanimacija koje Salezijanska provincija nudi ljudima. Sve radionice su besplatne, svi su dobrodošli jer je glavni cilj edukacija mladih, rješavanje njihovih problema, duhovno uzdizanje, volonterski rad, pomoć, kršćanska izgradnja i iskazivanje ljubavi prema bližnjima.

 

likaclub icon Čitaj najbolje ličke vijesti. Skini aplikaciju Lika app.


Oznake
Back to top button
Close