DogađanjaVijesti

‘Bijela noć’ veliko finale predstavljanja francuske kulture u Hrvatskoj

Manifestacijom ‘Bijela noć’, tijekom koje će se u Zagrebu do ranih jutarnjih sati održati niz kulturnih programa, 26. rujna završava Rendez-vous, festival Francuske u Hrvatskoj koji je u čak 22 hrvatska grada organizirao oko 170 programa.


‘Bijela noć’ bit će veliko finale predstavljanja francuske kulture u Hrvatskoj, a uz nadu da će poslužiti i vremenske prilike, na 26. rujna možemo očekivati zaista pregršt odličnih događanja.

‘Te noći Zagreb neće spavati zbog kulture. Programom želimo izvesti suvremenu umjetnost na ulice i otvorene prostore, napravit će se prekrasne svjetlosne instalacije, povezati mjesta koja inače nisu povezana, otvoriti prostore u koje ljudi inače ne dolaze’, najavila je izbornica programa Rendez-vousa Alemka Lisinski u izjavi Hini.

‘Nuit blanche’ u prijevodu bijela ili besana noć, koncept je koji je osmišljen u Parizu 2002. i dosad su ga preuzeli mnogi drugi gradovi, od Montreala preko Rige do Melbourna. Tijekom cijele noći građanima i posjetiteljima Zagreba omogućit će se obilazak grada u ritmu umjetnosti, odnosno praćenju raznih njegovih kulturnih programa.

‘Brojna događanja počinju ispred zagrebačkog Muzeja suvremene umjetnosti, nastavljaju se preko kazališnog trga do Gornjeg Grada i Gradeca. Građani će od 18 sati do duboko u noć moći konzumirati kulturu i družiti se, uz veliku potporu Grada Zagreba’, dodala je Lisinski.

Uoči same završnice gust rujanski program

Još jedno ranije događanje koje bi moglo privući široku publiku bit će veliki francuski piknik, koji će se održati 19. rujna u povodu Dana parka Maksimir, u blizini Velike pozornice. Piknik je otvoren svima i posjetiteljima će ponuditi i košarice s tipičnim francuskim obrokom, dok će se izvoditi francuske šansone.

Tijekom rujna, a uoči velike završnice festival donosi gust i bogat program sa svih kulturnih područja. Muzej suvremene umjetnosti priprema izložbu ‘Radovan Ivšić – nepokorena šuma’, u čijoj realizaciji sudjeluje i umjetnikova životna suputnica, spisateljica i pjesnikinja Annie Le Brun.

Teatar &TD priprema izvedbu predstave ‘Positions’ Ivane Mueller u kojoj se autorica bavi pojmom ekonomije i njezinim manifestacijama: ekonomijom pokreta, identiteta, emocija, kazališta, a splitsko kazalište PlayDrama praizvedbu drame u tri dijela ‘George Kaplan’ jednog od najintrigantnijih suvremenih francuskih dramatičara Frederica Sonntaga.

Francuska je zemlja partner 45. Varaždinskim baroknim večerima koje dovode Concert Spirituel pod vodstvom Hervea Niqueta, na kojem će se izvesti program nekih od najslavnijih baroknih djela, a u nizu nezavisnih kina diljem Hrvatske već se održava Festival francuskih filmova: Rendez-vous au cinema.

Najavljena je i međunarodna arhitektonska radionica, zamišljena kao otvoreni studio koji će biti aktivan 24 sata u Oris Kući arhitekture, te forum koji će se baviti klimatskim promjenama.


 

Tekst: tportal
Foto: wikimedia commons

 

likaclub icon Čitaj najbolje ličke vijesti. Skini aplikaciju Lika app.


Oznake
Back to top button
Close