Turizam

Atomsko sklonište u Velebitu: Bivši Titovi bunkeri pretvoreni u podzemni grad

NACIONALNI PARK PAKLENICA

U kanjonu Velike Paklenice, svega 5 minuta hoda od kraja ceste i parkirališta, nalazi se kompleks tunela iskopanih u stijeni ispod litica kanjona visokih do 400 metara.


Podzemni tuneli popularno zvani „Bunkeri“ kopani su u strogoj tajnosti u periodu 1950. – 1953. godine, a kopala ih je jugoslavenska vojska za vrijeme političke krize između Jugoslavije i Sovjetskog saveza.

Te davne 1950. godine ozbiljni politički sukob Josipa Broza Tita i Josifa Visarionoviča prijetio je katastrofom. Dok je Sovjetski Savez razmještao vojne snage i izvodio vojne vježbe na granicama Istočnog bloka, suočen s ozbiljnim prijetnjama zračnih napada, Tito je u najvećoj tajnosti donio odluku o hitnoj izgradnji podzemnog skloništa.

Do Staljinove smrti 1953. godine, kada je prestala opasnost od sovjetske invazije, iz srca Velebita je izvučeno više od osam i pol tisuća kubnih metara stijenja i kamenja. Radovi su obustavljeni, gotovo dovršen sustav podzemnih hodnika i dvorana zatvoren je se betonskim zidom i na sve se zaboravilo.

Sve do početka 1990-ih nije se znalo što se krije iz zazidanih okana i kompleksa tunela ukupne površine 1500 m2 u kanjonu Velike Paklenice.

Po završetku Domovinskog rata Javna ustanova „Nacionalni park Paklenica“ dobiva ovaj prostor na trajno korištenje. 2000. godine uprava Parka započela je njihovo uređenje u prezentacijski centar. U kolovozu 2016. su posjetitelji dobili priliku vidjeti produkt dugogodišnjeg rada jer je prezentacijski centar „Podzemni grad Paklenice“ i službeno otvoren.

 

Foto: pixabay

likaclub icon Čitaj najbolje ličke vijesti. Skini aplikaciju Lika app.


Oznake
Pročitajte još
Close
Back to top button
Close