U 81. godini preminuo Ivo Brešan

Tena Brnad

Ivo Brešan preminuo je u 81. godini u Zagrebu u utorak nešto nakon 13 sati. Najpoznatiji je po svom djelu “Predstava Hamleta u selu Mrduša Donja”, a u karijeri se, osim pisanjem romana, bavio pisanjem filmskih i kazališnih scenarija.


Kad bi se dosadašnji život Ive Brešana svodio na brojke, onda bi to izgledalo otprilike ovako – napisao je 12 romana, osam filmskih scenarija, a prema njegovim tekstovima izvedene su 23 drame.

Njegovi tekstovi poput “Nečastivog na Filozofskom fakultetu”, “Viđenje Isusa Krista u kasarni VP 2507” ili “Hidrocentrale u Suhom Dolu” prevedeni su i izvedeni u mnogim europskim zemljama, od Poljske do Njemačke i SSSR-a.

Jedan je i od najuspješnijih hrvatskih filmskih scenarista, koji je potpisao i kultnog “Izbavitelja” Krste Papića te “Kako je počeo rat na mom otoku” i “Maršala”, koje je režirao njegov sin Vinko Brešan. No Ivo Brešan je hrvatskoj kulturi dao mnogo više. Od “Predstave Hamleta u selu Mrduša Donja”, koja je praizvedena prije 45 godina, on nas svojim djelima ne prestaje podsjećati na potrebu trajnog preispitivanja vlastite savjesti.

Rodio se u Vodicama, u Šibeniku je pohađao osnovnu školu i gimnaziju, a studirao je slavistiku i filozofiju na Filozofskom fakultetu u Zagrebu.

Radio je kao srednjoškolski profesor u šibenskoj gimnaziji, potom kao umjetnički voditelj Centra za kulturu “Šibenik” i Međunarodnog dječjeg festivala, a također je postao ravnateljem Šibenskog kazališta.

Godine 2008. dobio je nagradu Ksaver Šandor Gjalski za roman Katedrala.

 

Pogledajte spektakularan video kanjona rijeke Like!


Izvor: 24sata.hr | Foto: wikimedia commons

<script>

<script>

Komentari


X
facebook
Kliknite "Like" ako želite pratiti LikaClub.eu na Facebook-u