Film i TVScena

8. Subversive film festival u kinu Tuškanac

Stigao nam je peti mjesec u godini, a sa njim i početak vrhunca tzv. kulturne sezone, kada ono što se sve češće naziva festivalizacijom Hrvatske uzima najviše maha. Međutim, ima jedan festival koji se već godinama nikako ne uklapa u revijalne koncepte. Ni potpuno filmski, ni sasvim teorijski, jednom nogom u znanosti, drugom u popularnoj kulturi, a sve skupa do grla u društvenom aktivizmu ili barem njegovom promišljanju, Subversive Film Festival odavno se upisao na kulturnu mapu Zagreba (i Hrvatske) kao događanje koje nije uputno propuštati.


Njegov subverzivni naziv svake godine pomalo je kamen spoticanja, jer publika zna zamjeriti organizatorima na uobičajenim kanalima promidžbe festivala koji pretendira biti radikalan (naravno, čak i SFF-u su potrebni sponzori), no onda ponovno hrli na predavanje nekog poznatog filozofa i teoretičara ili pak na film koji u kinodvorani neće moći vidjeti nigdje drugdje u Hrvatskoj.

A gola je činjenica da je SFF s vremenom postao mjesto okupljanja nekih od najznačajnijih društvenih teoretičara u Europi i šire, bili nam oni susjedi poput Slovenaca Rastka Močnika i Slavoja Žižeka ili dalekih gostiju Terrya Eagletona i Zygmunta Baumana. Potonji je, ako slučajno niste znali, jedan od najvažnijih sociologa 20. stoljeća.

Otvorenje filmom osuđenog iranskog redatelja

Osmi po redu Subversive Film Festival počinje večeras, 3. svibnja u 20 h u Kinu Tuškanac, svečanom projekcijom filma “Taksi” iranskog redateljaDžafara Panahija, njegovog trećeg manifesta za slobodu filma i snimanja. Svoje je manifeste Panahi počeo snimati nakon što mu je u rodnom Iranu zbog njegovih slobodoumnih i proturežimskih filmova oduzeta putovnica, a on sam osuđen je na šestogodišnji zatvor i dvadesetogodišnju zabranu putovanja u inozemstvo.

Panahi se trenutno nalazi u kućnom pritvoru iako se formalno može kretati Iranom, a izlaske iz svog doma iskoristio je da snimi ovaj film prerušen u taksista, prevozeći različite putnike iz svih slojeva društva. “Ja sam filmaš i ne mogu raditi ništa drugo nego snimati filmove. Film je moj jedini način izražavanja i smisao života. Kad snimam filmove, osjećam da sam živ”, rekao je progonjeni redatelj. Prilično subverzivno, zar ne?

Gostovanje najpoznatijeg dokumentarista današnjice

No, koliko god sam po sebi bio intrigantan, Panahijev film ipak je samo jedna točka iznimno bogatog programa. Trenutno najveća filmska zvijezda koja će se ove godine pojaviti na SFF-u svakako je planetarno poznati dokumentarist Joshua Oppenheimer, čiji je dugometražni prvijenac “The Act of Killing” (2012.) već proglašen jednim od najboljih filmova 21. stoljeća. Njegov novi film “The Look of Silence” (2014.) upravo igra u nezavisnim kinima diljem Hrvatske. On će 12. svibnja u 19 h u Dokukinu KIC održati besplatni masterclass za sve zainteresirane.

Pored natjecateljske konkurencije, valja izdvojiti i program “Hommage: Aleksej German“, posvećen filmašu kojeg mnogi smatraju najvećim ruskim redateljem nakon Andreja Tarkovskog. Bit će prikazan izbor izGermanovih sovjetskih filmova, te njegov posljednji film “Teško je biti Bog” (2013.), kojeg redatelj zove i svojom filmskom oporukom.

Pankerice, feministice i druge djevojke iz grupe

Tu su i programi posvećeni filmu kao esejističkoj i filozofskoj disciplini, ali i jako zanimljiv ciklus “Femi Punk”, organiziran povodom 20. obljetnice osnivanja Centra za ženske studije u Zagrebu. U tom ciklusu održat će se okrugli stol “Punk – proştor ženske pobune”, a prikazat će se i feministički intonirani filmovi među kojima se najviše veselimo otkačenom “I Was a Teenage Serial Killer” (1993.) pokojne Sarah Jacobson.

Kao i unazad nekoliko godina, nakon filmskog dijela festivala od 10. do 16. svibnja trajat će opširna konferencija “Prostori emancipacije: mikropolitike i pobune“, na kojoj će sudjelovati brojni eminentni znanstvenici i teoretičari iz Hrvatske i svijeta, no mi možda ipak mrvicu više iščekujemo tradicionalni Forum festivala. Na njemu će se kroz seriju okruglih stolova, rasprava i polemika prosijavati gorući problemi regije, ali i svijeta, s posebnim naglaskom na problematične aspekte tranzicije i post-tranzicije koji u Hrvatskoj sasvim solidno napreduju.

Mislimo da bismo se svi trebali pojaviti na okruglom stolu “Antifašizam, nakon svega: između revizionizma i ulične desnice”, koji će moderirati splitski povjesničar Dragan Markovina, a sudjelovat će Budimir Lončar,Viktor Ivančić, Robert Botteri, Vesna Kesić, Ana Panić (Muzej istorije Jugoslavije, Beograd), Vjekoslav Perica i Sanja Horvatinčić.

Nemoguće je ovdje pobrojati sve zanimljive segmente programa 8. SFF-a i sve značajne goste koji dolaze u Zagreb. Uostalom, najprikladnije je da ih znatiželjno sami otkrijete. Jedno je sigurno – jednom kada večeras kročite u Kino Tuškanac, narednih dana od tamo, iz Kina Europa i drugih prostora SFF-a nerado ćete izlaziti.


Tekst: telegram.hr

 


 

Komentari

Komentara

Povezane objave

Oznake
Back to top button
Close