Lifestyle

5 stvari koje dožive parovi u dugim vezama

Parovi nakon dugogodišnjeg zajedničkog života usvoje slična ponašanja, a nije rijetkost ni da počnu sličiti jedno drugome. To je zato što nesvjesno zrcalimo izraze lica ljudi koji nam se sviđaju, pa tako i naših partnera, zbog čega nam se lica mijenjaju na sličan način, piše 24sata.hr


Psiholozi su istaknuli ovih 5 karakteristika svih dugogodišnjih partnera. Provjerite jeste li i vi među njima.

1. Imate svoj jezik

Zajednički jezik je jedan od prvih znakova da vi i vaš partner funkcionirate na istoj valnoj duljini. Prema istraživanju Roberta Hoopera sa Sveučilišta u Teksasu, tajna komunikacija produbljuje vezu i uspostavlja zajednički identitet.

Ako ste ikad dobili poruku od vašeg partnera koja na očigled nema nikakvo posebno značenje, ali vi iz nje možete iščitati točno što je vaš partner htio reći – onda imate tajni zajednički jezik.

Svi dugogodišnji parovi s vremenom usvajaju fraze ili znakove koji će skratiti potrebno objašnjavanje i odmah vam dati potrebnu informaciju. Na primjer, dobili ste poruku u kojoj je samo emotikon oblaka i kiše, nekome sa strane će možda izgledati glupo i čudno, ali vi točno znate da vam partner nije dobre volje i da nije raspoložen za druženje.

2. Ne cenzurirate se, komunikacije je slobodna

Način na koji razgovarate s prijateljima i poznanicima, čak i s bliskim prijateljima, jako se razlikuje od komunikacije s vašim partnerom. Većina nas je “na autocenzuri” s drugim ljudima jer prilagođavamo ono što želimo reći kako ne bismo nekoga uvrijedili, kako bi nekome ugodili ili jednostavno da bi se prilagodili društvu.

3. Počinjete sličiti jedno drugome

U istraživanju 1987, psiholog Robert Zajonc je zaključio da postoji jako očit razlog zašto parovi s vremenom počinju sličiti. To je zato što koriste iste skupine mišića u kretanju i komunikaciji.

Svakodnevna koordinacija nije slučajna, nego odražava “zajedničku koordinacijsku strukturu” koja uključuje mimiku lica, grimase, stav, način hoda i slično.

Više na 24sata.hr

Dio si dobrog društva na Lika Clubu, a htio bi kupiti i zanimljive proizvode? Posteri, majice, suveniri, magazini, hrana i kozmetika – u novoj ličkoj web trgovini koja ima preko 300 atraktivnih artikala! Otvori ju na linku PLITVICE SHOP i nešto iz bogatog asortimana naruči na svoju kućnu adresu. Dobrodošao!

 

Komentari

Komentara


Foto: pexels

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close