VijestiNacionalnaPolitika

30 godina operacije Medački džep: ‘Brzo smo imali ranjene, zapovjednik je vikao da ne ulazimo’

Dana 9. rujna 1993. u ranim jutarnjim satima pokrenuta je prva uspješno i do kraja izvedena vojno-redarstvena operacija u Domovinskom ratu, operacija Džep ’93.


Ove subote u Gospiću se obilježava 30. godina vojno-redarstvene operacije Medački džep, povodom čega je organiziran i mimohod te prelet akrobatske grupe HRZ-a ”Krila Oluje”.

Inače, dana 9. rujna 1993. u ranim jutarnjim satima pokrenuta je prva uspješno i do kraja izvedena vojno-redarstvena operacija u Domovinskom ratu, operacija Džep ’93. Nakon VRO Maslenica, područje Gospića i samog grada Gospića izloženo je neprekidnim artiljerijskim provokacijama i vatri iz teških strojnica po vojnim i civilnim ciljevima.

Ne znajući da je neprijatelj pripremao napadnu akciju i akumulirao napadne snage u Divoselu s ciljem proboja na cestu Gospić –Karlobag i zauzimanja strateškog vrha Visočica na Velebitu, krenuo je napad specijalnih snaga policije s Velebita, a iz doline, predgrađa Gospića i sela Bilaja, napad 9. gardijske brigade uz potporu 118. brigade i drugih postrojbi. Specijalna policija, koja je generalno bila u povoljnijem položaju od neprijateljskih snaga, uspješno je razbila neprijatelja i potisnula ga s pozicija Velebita, no uz kašnjenje od nekoliko sati zbog brojnih minskih polja i teške prohodnosti planinskog prostora.

Cijeli članak pročitajte OVDJE.


 

Komentari

Komentara


Izvor: vecernji.hr | Foto: pexels.com

Povezane objave

Oznake
Back to top button
Close