GastroTurizam

3 gastronomska simbola otoka Paga

 

Tri su svojevrsna gastronomska simbola otoka Paga.


Najpoznatiji od njih svakako je paška janjetina. Ovca je svojevrsni simbol otoka Paga. Od 2015. godine paška janjetina je zaštićena oznakom izvrsnosti. Najposebnija je po tome što paški ovčari mladu janjad odvajaju od ovce što ranije kako bi ovca što prije mogla davati mlijeko koje im je potrebno za proizvodnju sira. Tako odvojena mlada janjad onda se hrani na škrtim paškim kamenjarima na kojima rastu kadulja, ali mnoge druge biljke zbog kojeg meso dobiva poseban okus.

Paški sir je jedan od naših najpoznatijih sireva u svijetu.  Postoje dvije vrste paškog sira – mladi i stari paški sri. Mladi sir je onaj koji dozrijeva do godine dana, a stari sir je onaj koji dozrijeva preko godine dana. Mladi sir odlikuje se slankastim, blagim okusom i svjetlijom bojom dok je stariji sir tvrđi, pikantniji i tamnije boje.

Paška sol, odnosno ‘bijelo zlato’ na otoku Pagu počelo se vaditi još u antičkom vremenu. Kroz povijest sol je predstavljala i blagoslov, ali i prokletstvo za otok Pag koji je od nje dobro živio, ali i umirao kako bi obranio svoje najvrijednije blago.  Sol se dobivala tradicionalnim načinom odnosno prirodnim isušivanjem morske vode u zatvorenim bazenima.

Pročitajte više na punkufer.dnevnik.hr

Dio si dobrog društva na Lika Clubu, a htio bi kupiti i zanimljive proizvode? Posteri, majice, suveniri, magazini, hrana i kozmetika – u novoj ličkoj web trgovini koja ima preko 300 atraktivnih artikala! Otvori ju na linku PLITVICE SHOP i nešto iz bogatog asortimana naruči na svoju kućnu adresu. Dobrodošao!

 

Komentari

Komentara


Foto: wikimedia commons

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close