Ličko-senjska županijaLokalnaPolitika

24sata: Migranti bi mogli otvoriti rutu preko Velebita prema Italiji?

Portal 24sata.hr u velikoj analizi o migrantskoj krizi piše kako je moguće da će migranti probiti nove rute. Iako trenutna ruta preko Bihaća, Like i Gorskog Kotara vrlo dobro funkcionira, ukoliko dođe do njene teže protočnosti tražiti će se rješenje.

Migranti će tijekom zime uglavnom mirovati jer im hladnoća, snijeg i šuma bez lišća otežavaju kretanje, iznimke su oni koji će se švercati u kamionima, kombijima i drugim vozilima – no na proljeće bi moglo doći do novog velikog vala, koji će biti različit od svih dosadašnjih. On bi mogao uslijediti čak i tijekom zime ako bude dovoljno topla.

– U ovom trenutku najveći je problem u Bosni i Hercegovini, kaže za Express stručnjak za sigurnost i migracije koji je htio ostati anoniman – jer se tamo povećava broj migranata.

Sugovornik 24sata pojašnjava situaciju naslućujući mogući razvoj događaja:

– Migranti – kaže on – izbjegavaju Mađarsku jer Mađarska ima lošu reputaciju. Tu je žica, tu je Orban, oni znaju da su nepoželjni. Doduše, i hrvatska policija ima vrlo lošu reputaciju. Srbija se ne brine puno o izbjeglicama jer sve što uđe u tu zemlju i izađe. Sad je u Srbiji oko 3500 registriranih migranata, većinom su to obitelji koje pristaju na registraciju i izbjeglički smještaj zbog sigurnosti tijekom zime i zbog djece, koja su u toplom. Imaju neki obrok, idu u školu itd., ali samci se ne žele registrirati jer ih je strah da će ih nekad neka država vratiti u državu prve registracije. A oni žele u EU.  E, tu je opasnost za Hrvatsku. Kad bi ih Hrvatska pustila da prolaze, a prolazili bi jer je hrvatsko-slovenska granica izrazito meka, onda bi se diskvalificirala u kriterijima za Schengen. To je dvosjekli mač. Srbija je, ponavljam, ravnodušna prema njima dok god oni izlaze, a broj im se ne povećava. Doduše, sad će taj broj malo narasti, zbog zime, ali će se na srednji rok smanjiti jer je Srbija, pod pritiskom Europske unije, 7. listopada uvela vize za Irance, pa su ukinuta sva tri tjedna leta iz Teherana. Granica Bosne i Hercegovine prema Srbiji ne može biti tvrda jer Srbi s obje strane za to nemaju interesa. To zna i Dodik, koji to potencira tako da je unutarnji problem najveći u Bosni i Hercegovini, a vanjski u Hrvatskoj. Ako bude topla zima, očekujem da će se naći ribari i barkarijoli koji bi ih iz Hrvatske prebacivali u Italiju. Jer, ako je migrant došao do Velebita, naučit će se i spustiti do Senja i Zadra, a onda će već naći nekoga tko će ga za novac prebaciti do Italije. Ali neće to biti svuda istodobno nego će se – kad se neka ruta međunjima oglasi kao dobra – svi kretati prema njoj.Čuo si za metaverzum i virtualnu stvarnost, ali ne znaš o čemu se radi? Sve o tim temama možeš pročitati na ovom linku.

Voliš Plitvice ali ne možeš doći u razgledavanje? Informiraj se o turističkim temama klikom ovdje.

 

Komentari

Komentara


Izvor: 24sata.hr | Foto: LIKACLUB

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close