Energetika

Veliki interes građana za energetsku obnovu obiteljskih kuća

Na javni poziv za energetsku obnovu obiteljskih kuća Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost u srijedu je do 12 sati zaprimljeno 7418 prijava građana.


Po iznosu sredstava, s 120 milijuna eura je ovo dosad najizdašniji ovakav poziv. Za mjere energetske učinkovitosti i/ili ugradnju sustava za korištenje obnovljivih izvora energije su građani mogli dobiti čak do 62.120 eura bespovratnih sredstava.

Direktor Fonda Luka Balen naglašava kako je, u odnosu na prethodni javni poziv, osigurano skoro tri puta više sredstava. „Cilj je da svi koji imaju spremne projekte i udovoljavaju uvjetima dobiju sufinanciranje za energetsku obnovu svojih domova.“, izjavio je direktor Fonda.

Od srijede se sa stranica Fonda mogu preuzeti svi potrebni obrasci, koje je potrebno ispuniti te, uz ostalu potrebnu dokumentaciju, učitati u prijavnu aplikaciju. Većina dokumentacije je na stranicama Fonda bila dostupna od kraja prosinca prošle godine, što je zainteresiranim građanima omogućilo gotovo tri mjeseca za pripremu dokumentacije.

Zahtjeve za sufinanciranje građani dostavljaju elektronskim putem kroz sustav eFZOEU koji se nalazi na platformi Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalno društva – Fondovi EU. Tijekom jučerašnjeg zaprimanja prijava, sustav je radio bez većih poteškoća te su prijavitelji uspješno podnosili svoje zahtjeve. Podsjećamo da se sufinanciranje može dobiti za toplinsku izolaciju, energetski učinkovitu stolariju i/ili neki od sustava korištenja obnovljivih izvora energije, poput dizalica topline, kotlova na biomasu, solarnih panela ili fotonaponskih elektrana. Dosad zaprimljeni zahtjevi u prosjeku su vrijedni oko 12.000 eura po prijavi.

„Interes za ovaj program je uvijek velik, zbog čega smo nastojali omogućiti informacije o pozivu kroz različite kanale. Osim najave putem medija, organizirali smo i radionice te uspostavili pozivni centar za telefonske i elektronske upite korisnika“ pojasnio je Balen te dodao kako budžet za poziv još uvijek nije potrošen. „Energetska obnova ima brojne koristi i to ne samo u smanjenju troškova energije, već i boljoj kvaliteti života jer energetski obnovljene kuće više štede – više vrijede,“ ističe direktor Fonda.

 

Izvor: Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost | Foto: Pexels

likaclub icon Čitaj najbolje ličke vijesti. Skini aplikaciju Lika app.


Oznake
Back to top button
Close