KulturaTurizamIzdvojeno

20 MILENIJSKIH GODINA Znate li koliko je fotografija Šime Strikoman snimio u Lici?

STRIKOMANOV MILENIJSKI SVIJET

U četvrtak 5. studenog u Vodicama je obilježen Dan Milenijske fotografije – na istom mjestu, danu i satu kada je snimljena prva Milenijska prije dvadeset godina.


Planetarno popularni hrvatski fotograf Šime Strikoman svoju prvu milenijsku fotografiju snimio je u Vodicama 2000. godine pod nazivom „Vodice 2000-te“ povodom prijelaza u novi milenij, a tom prigodom nastao je i sam naziv „Milenijska fotografija“.

Do sada je Strikoman snimio ukupno 721 fotografije u 222 grada diljem Hrvatske, ali i šire. Povodom 20. obljetnice Strikomanovog milenijskog svijeta, prisjetili smo se Milenijskih fotografija snimljenih na području Like.

Gospić šalje snijeg Vancouveru

U veljači 2010. u Gospiću je snimljena 187. Milenijska fotografija Šime Strikomana. Oko tisuću i pol građana i građanki Gospića te učenici Osnovne i Strukovne škole, Gimnazije te Dječjeg vrtića Pahuljica je na trgu Stjepana Radića formiralo znak Olimpijskih igara u Vancouveru. Posebno je formiran i križ od sanjki u spomen na stradalog gruzijskog sanjkaša Nodara Kumaritašvilija.

Nikola Tesla

Povodom obilježavanja 155. godišnjice rođenja Nikole Tesle, Šime Strikoman je u srpnju 2011. snimio Milenijsku fotografiju u Memorijalnom centru “Nikola Tesla” u Smiljanu.

Eko-etno Gacka

U srpnju 2014., uoči tradicionalne manifestacije Eko-etno Gacka, u Otočcu je održano fotografiranje 420. Milenijske fotografije Šime Strikomana. Fotografija je snimljena ispred Gackog pučkog otvorenog učilišta, a sudionici su svojim tijelima formirali kotlić oko kojeg je opisano slovo O kao prvo slovo imena Otočca.

Švička pastrva

Već u lipnju iduće godine Otočac je dobio svoju drugu Milenijsku fotografiju koja nosi naziv “Švička pastrva”.

Biciklist na rijeci Gackoj

Biciklist na rijeci Gackoj motiv je 517. milenijske fotografija Šime Strikomana. Fotografija je snimljena u Prozoru kod Oriškovićevog mosta, u srpnju 2016. povodom jubilarne 10. Barkanove biciklijade. Sudionici biciklijade su svojim tijelima formirali tirkizni bicikl iz loga bicikllijade, dok je Gacke “glumila” cestu po kojoj “vozi” bicikl.

Ružičasta vrpca u Gospiću

U listopadu 2017. Savez udruga protiv raka dojke (SURD) i udruga Vila za Liku organizirali su snimanje u Gospiću povodom Međunarodnog mjeseca protiv raka dojke. Oboljele i liječene žene iz cijele Hrvatske zajedno s građankama i građanima Gospića svojim tijelima formirali su ružičastu vrpcu.

150 godina DVD-a Otočac

U svibnju 2018. godine u Otočcu je proslavljena 150. obljetnica postojanja i rada DVD-a Otočac. Veliki jubilej ovjekovječila je 621. milenijska fotografija Šime Strikomana.

Lički krumpir u Lovincu

U rujnu 2018. godine, na tradicionalnoj lovinačkoj manifestaciji Dan ličkog krumpira, nastala je prigodna fotografija pod imenom “Lički krumpir”. Brojni statisti tijelima su formirali sliku krumpira za kadar 649. milenijske fotografije.

90 godina djelovanja KUU Gacka

U studenom 2018. Otočac je dobio i svoju petu milenijsku fotografiju. 628. po redu Strikomanova fotografija snimljena je u Ličkom Lešću povodom 90. organiziranog pjevanja i plesanja KUU Gacka.

Skijaš sa Cvituše

U siječnju 2019. popularno lovinačko izletište i sanjkalište “Cvituša” ugostilo je Šimu Strikomana. Djeca i odrasli su na sanjkalištu formirali veliku siluetu skijaša u čast proslavljenog skijaša Ivice Kostelića. Kadar skijaša sa Cvituše je 655. fotografija koju je Strikoman uvrstio u svoju mapu milenijskih fotografija.

Dio si dobrog društva na Lika Clubu, a htio bi kupiti i zanimljive proizvode? Posteri, majice, suveniri, magazini, hrana i kozmetika – u novoj ličkoj web trgovini koja ima preko 300 atraktivnih artikala! Otvori ju na linku PLITVICE SHOP i nešto iz bogatog asortimana naruči na svoju kućnu adresu. Dobrodošao!

 

Komentari

Komentara

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close