Vijesti

Čisteći medvjedići i RokOtočani u centru Zagreba skupili više od 14 tisuća čikova!

Ovaj vikend započela je kampanja Čistećih medvjedića i RokOtoka protiv bacanja opušaka u okoliš. U subotu su na popularnom zagrebačkom “Tomislavcu” u samo dva sata skupljanja njih dvanaestero prikupili više od 14 tisuća opušaka.


Ova frapantna brojka najbolje pokazuje koliko su opušci velik problem za okoliš i čistoću grada. Osim čišćenja, vrijedni volonteri podijelili su i 120 džepnih pepeljarica građanima educirajući ih usput, u razgovoru, o štetnosti bacanja opušaka u okoliš, a dvodnevna aktivnost završila je sinoćnjim lijepljenjem prigodnih plakata po Zagrebu uz poruku: “Ako pušiš – baci opušak u koš, a ne na pod!”

“Od naših prvih akcija čišćenja opušci su nam vjerni neprijatelj koji nas prati u stopu. Ljudima je nažalost navika, što iz komocije, što iz neznanja, baciti ih na pod ili u mora, rijeke, potoke, pa i u kanalizaciju, misleći pogrešno da su biorazgradivi. Ovom kampanjom želimo potaknuti naše sugrađane na odgovornije i savjesnije ponašanje: čikovima je uvijek i isključivo mjesto u koševima za smeće”, izjavio je Perica Štefan, osnivač Čistećih medvjedića.

Opušci su najčešći otpad u okolišu i u prosjeku ih je čak 80% odbačeno na krivo mjesto, a to rezultira s čak 4.5 bilijuna opušaka godišnje koji su završili izvan kanti za smeće. Izvor su štetnih i onečišćujućih tvari u tlu i vodi te je dokazano njihovo toksično djelovanje na različite organizme. Najčešće upotrebljavani filtri su polimerni, odnosno napravljeni od celuloznog acetata, koji je iznimno teško biorazgradiv. Pomoću oborina završavaju u odvodu, tako dolaze do rijeka i oceana, a iz oceana dospijevaju na plaže. Zbog svoje male mase prenose se i vjetrom.

“Upravo onako kako iz vatre izviriše Domaći, tako i mene tijekom plivanja uvijek iznenade opušci. Mali odvratni komadi otpada koji nikoga nisu razveselili, a toliko poružnjuju i zagušuju naš planet, jednostavno trebaju svoje mjesto naći u košu za smeće, a nikako na plažama ni u prirodi. U to ime, u kantu ž njime!” u svom je prepoznatljivom stilu ovom prilikom izjavio Domagoj Jakopović Ribafish, koji je 2019. pokrenuo RokOtok.

I Čisteći medvjedići i Rokotočani kažu da je ovo tek početak kampanje protiv bacanja opušaka u okoliš te pozivaju sve da im se pridruže na njihovim akcijama čišćenja. One se održavaju gotovo svaki vikend, a o njima se može više pročitati na društvenim mrežama Čistećih medvjedića i RokOtoka. Čisto, čisto!

 

Izvor / Foto: PR

likaclub icon Čitaj najbolje ličke vijesti. Skini aplikaciju Lika app.


Oznake
Back to top button
Close