Scena

12 pjesama koje je bolje otpjevao – netko drugi

Ponekad je izvedba bitnija od same pjesme, ma koliko sama pjesma bila dobra. I tome smo bili svjedoci stotine puta, a ove su pjesme dokaz tome.


1. Comfortably Numb

The Scissor Sisters su 2004. imali muda i obradili velike Pink Floyde te njihovu “Comfortably Numb” smjestili na disco podije. Istina, pjesma je u originalu živjela jako dobro, ali podatak da je ovo najuspješnija obrada Pink Floyda ikada sigurno nije razočarala nikako. Još kada se zna su Gilmour i Waters oduševljeni ‘sestrinskom verzijom’.

2. Nothing Compares 2 U

Orignalna izvedba iz 1985. godine “Nothing Compares 2 U” njenom autoru Princeu nije donijela ništa, ali zato je pet godina kasnije pjesma osvojila svijet, pogotovo videospot. Iako Prince navodno nije bio zadovoljan s pjesmom, sumnjamo da se odrekao materijalnih dobara koje nosi 82 mjesto na listi najprodavanijih singlova ’90-ih.

3. Hurt

“Hurt” je bila dobro poznata pjesma na alternativnoj sceni ’90-ih, ali izvedba Johnnya Casha iz 2003. ne samo da je ‘Čovjeka u crnom’ ispratila na posljednji počinka hit singlom već je Trentu Reznoru i Nine Inch Nails otvorila vrata koja vjerojatno nisu niti htjeli odškrinuti. “Hurt” je postala ne samo najprepoznatljivija pjesma NIN-a, već i Johhnya Casha mlađim generacijama.

4. I Will Always Love You

Country pjesma “I Will Always Love You” je dospjela do vrha Billboard Hot Country Songsa, i to dva puta, ali ono što je uspjelo Whitney Houston 1992. godine Dolly Parton može samo sanjati. 14 tjedana na vrhu Billboard Hot 100 charta učinilo je Whitney besmrtnom, a Dolly presretnom.

5. The Man Who Sold The World

Trenutak kada je Nirvana izvela “The Man Who Sold the World” na MTV Unplugged je sigurno jedan od najboljih trenutaka na tv ekranima u rock povijesti. I sam David Bowie sigurno je osjetio kako to više nije njegova pjesma.

6. I Fought the Law

“I Fought the Law” je jedna od himni punkera, i bila je prekretnica za karijeru The Clash s kojom su ušli u Ameriku, a krenula je kao country pjesma The Cricketsa ’60-ih.

7. You’ve Got The Love

Koliko Candi Staton može biti zahvalna Florence + the Machine za oživljanje njenog hita “You’ve Got The Love” iz 1986. toliko i Florence trebaju biti sretni na ovoj obradi s obzirom da im je osigurala prvi ulazak u top ten singlova.

8. Girl, You’ll Be a Woman Soon

Teško da je Pulp Fictionvska “Girl, You’ll Be a Woman Soon” nanovo probudila karijeru Neila Diamonda, ali Urge Overkill su od nje napravili hit i Neilu još jedan siguran zicer na koncertima.

9. Proud Mary

“Proud Mary” jedna od najprepoznatljivijih rock pjesma svih vremena, ali i Tine Turner, a Johnu Fogertyu i njegovim unucima donijela je bezbrižne Božiće sljedećih milijun godina.

10. With a Little Help from My Friends

Obraditi božanstva iz Liverpoola i pritome biti jednako uspješan, ako ne i uspješniji postigli su samo rijetki. Jedan od njih je Joe Cocker koji “With a Little Help from My Friends” dogurao do prvog mjesta UK charta, a The Beatlsi nisu.

11. Killing Me Softly

Iako je verzija “Killing Me Softly” Roberte Flack osvojila Grammya i stigla do vrha top ljestvica, obrada Fuggesa iz 1996. učinila je pjesmu Lori Lieberman bezvremenskim klasikom.

12. Hound Dog

Ne treba niti spominjati što Elvisova “Hound Dog” znači u suvremenoj pop kulturi, samo treba reći da je pjesma bila jedini hit gospođe Big Mama Thornton.


Tekst: muzika.hr

Foto:”Whitney Houston Welcome Home Heroes 1 cropped” by PH2 Mark Kettenhofen – Whitney_Houston_Welcome_Heroes_1.JPEG. Licensed under Public Domain via Wikimedia Commons.

 


Čuo si za metaverzum i virtualnu stvarnost, ali ne znaš o čemu se radi? Sve o tim temama možeš pročitati na ovom linku.

Voliš Plitvice ali ne možeš doći u razgledavanje? Informiraj se o turističkim temama klikom ovdje.

 

Komentari

Komentara

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close