Vijesti

11 svakodnevnih predmeta koji su prljaviji od wc školjke

Svi već znamo da toaletna školjka definitivno nije najprljavije mjesto u domu. Znanstvenici su već nebrojeno puta upozoravali da su mnogi predmeti koje svakodnevno koristimo, a o njima nismo ni razmišljali, mnogo prljaviji od wc školjke. No, sada su otišli korak dalje i provjerili neke druge predmete koje koristimo svakodnevno, a za koje nismo ni svjesni da su leglo bakterija.


Također liječnica Lisa Ackerley, vodeća stručnjakinja za higijenu sa sveučilišta u Salfordu, otkrila je za Daily Mail da je istraživanje pokazalo da 50 posto ljudi ne pere ruke, a to je najlakši način za prijenos bolesti. Naime, znanstvenici su ustvrdili da osoba kroz dan podijeli bakterije s još najmanje 14 ljudi. Samo tijekom jednog posjeta supermarketu osoba može pokupiti više od tisuću bakterija.

Kompjuterske tipkovnice, kolica u supermarketima, mobiteli, volani u automobilima i ručnici su ih isto prepuni. Naravno, to ne znači da svaki dan moramo opsesivno čistiti sve predmete koji nas okružuju, no važno je održavati higijenu kako bismo smanjili rizik od bolesti. Ovo je popis predmeta koji, uz one već znane (tipkovnice, mobiteli, kolica…), vrve bakterijama.

1. Slavina

Kupaonska slavina nam prvenstveno služi za pranje prljavijih ruku. Stoga nije nikakvo iznenađenje da je prljava, ali iznenađuje podatak da je ona mnogo zmazanija i od wc-a. No, na njoj se u prosjeku, kažu stručnjaci, nalazi čak 21 puta više bakterija nego na školjci. Kuhinjske slavine su po tom pitanju i gore, na njima su znanstvenici u prosjeku našli i 44 puta više bakterija.

2. Novac

Čuli ste za izraz prljavi novac, ali on zaista i jest takav. Novac može biti prekriven s čak 200.000 bakterija. Nemojte zaboraviti da se to odnosi i na kreditne kartice.

3. Prekidač za svjetlo/zvono

Svaki put kada palite i gasite svjetlo prenosite cijeli niz bakterija sa svojih ruku na prekidače i obrnuto. Oni kućni prekidači su pitomiji i na njima se u prosjeku nalazi oko 200 puta više bakterija nego na zahodu. No, javni prekidači su zato puno, puno gori.

4. Torba

U njima nosimo svašta – od novčanika, mobitela, kozmetike do bakterija. Znanstvenici su otkrili da je u prosjeku torba tri puta prljavija od wc-a, no većinom ta brojka doseže čak 10 puta više. Ručke na torbi su najprljavije, a iza njih slijedi ruž koji se nalazi unutra.

5.Tipke na liftu

Vozite li se liftom? Možda je vrijeme da počnete koristiti stepenice. Studija koja je provedena u Saudijskoj Arabiji pokazala je da je 97 posto tipka na liftovima prepuna bakterija. S time su se složili i istraživači u Torontu koji su otkrili da tipke imaju 40 puta više bakterija od zahoda.

6. Jelovnici u restoranima

Mislili ste da su stolovi u restoranima prljavi. Nisu, barem ne u tolikoj mjeri koliko su prljavi jelovnici. U usporedbi s wc-om – na njima je 100 puta više bakterija.

7. Tepih

Ako volite ležati na svom tepihu, možda je vrijeme da prestanete s tom navikom. Tepih je leglo svega i svačega te sadrži 700 puta više bakterija od školjke. U prosjeku ćete pronaći 200.000 bakterija, a u tragovima će se tu naći i E.coli, salmonela i stafilokok.

8. Daska za rezanje

Znanstvenici iz Arizone otkrili su da u prosjeku daska za rezanje sadrži 200 puta više bakterija od zahoda. Zbog korištenja noža stvaraju se sitne udubine koje su idelan dom gomili bakterija.

9. Spužvica za pranje suđa

Znanstvenici u Arizoni testirali su više od 1000 spužvica i otkrili da su na 10 posto njih tragovi salmonele. One sadrže čak 400 posto više bakterija od wc-a. Rješenje je, kako nas stručnjaci savjetuju, u čestom mjienjanju.

10. Četkica za zube

Nakon obavljanja nužde nikad nemojte zaboraviti spustiti wc dasku, jer u suprotnom milijarde bakterija poletjet će zrakom i pronaći će put do vaše četkice. Studija provedena u New Yorku pokazala je da bakterije mogu doći do četkice koja je udaljena čak šest metara od školjke.

11. Bankomat

Nije samo vaš novac prepun bakterija nego su i bankomati. Realno, jeste li ikada vidjeli nekoga da čisti bankomat? Studija je pokazala da do trenutka kada ubacite karticu na rukama imate više od 1200 bakterija, a do trenutka kada unesete svoj PIN već ste obrgrljeni sa sigurno 5000 bakterija.


Tekst: telegram.hr

 


 

Komentari

Komentara

Povezane objave

Oznake
Back to top button
Close